Καραβάνι χιλιάδων προσφύγων που κατευθυνόταν στις ΗΠΑ ανέκοψε το Μεξικό

Πρόσφυγες από την Ονδούρα κατά τη διαδικασία απέλασης. EPA/Segob /




Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι εμπόδισε το καραβάνι που σχημάτισαν παράτυποι μετανάστες από την κεντρική Αμερική να περάσει και ότι εκατοντάδες άτομα επαναπροωθήθηκαν.

Διεμήνυσε δε πως οποιοσδήποτε μετανάστης προσπαθήσει να μπει στη χώρα παράτυπα θα αντιμετωπίσει τις ίδιες συνέπειες.

Επρόκειτο για το πρώτο τμήμα του καραβανιού των περίπου 3.500 ανθρώπων που εγκατέλειψαν την περασμένη εβδομάδα από την Ονδούρα για να σωθούν από τη βία των συμμοριών των δρόμων και την ανέχεια. Το καραβάνι αυτό χαρακτηρίζεται η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της στρατηγικής του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ με στόχο να ανακοπεί η ροή παράτυπων μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνησή του υπερασπίστηκε τη σκληρή μεταχείριση πολλών από τους μετανάστες, το γεγονός ότι στρατιωτικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν μετανάστες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Η πρακτική αυτή, διαβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών, η Όλγα Σάντσες Κορδέρο, δεν εντασσόταν σε κάποιου είδους «κατασταλτική» πολιτική. Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ είπε πως η χρήση δακρυγόνων ήταν η αντίδραση των στρατιωτικών όταν δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) ανέφερε ότι επαναπροωθήθηκαν αεροπορικώς 219 μετανάστες στην Ονδούρα με δύο πτήσεις. Ο Εμπράρδ ανέφερε ότι άλλοι 144 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν με λεωφορεία. Διευκρίνισε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι πέρασαν τη Δευτέρα τα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό. Το INM ανέφερε πως τέθηκαν υπό κράτηση οι 402 και εξήγησε ότι θα επαναπατριστούν με αεροσκάφη ή λεωφορεία εάν δεν ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς τους.

Μολονότι το τείχος που υποσχόταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ανεγέρθηκε, ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχει μειωθεί ραγδαία, καθώς η μεξικανική κυβέρνηση ενέτεινε τα μέτρα αστυνόμευσης στα βόρεια και στα νότια σύνορά της, υπό ασφυκτική πίεση λόγω της απειλής του Ρεπουμπλικάνου ότι θα επέβαλε δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Μια συμμαχία οργανώσεων αρωγής κατήγγειλε ότι τουλάχιστον δύο μητέρες έχασαν τα παιδιά τους όταν τέθηκαν υπό κράτηση από μεξικανούς στρατιωτικούς. Ωστόσο μια εκπρόσωπος του INM διαβεβαίωσε ότι δεν χάθηκαν παιδιά.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, επέμεινε ότι τα μέτρα στα νότια σύνορα της χώρας του έχουν σκοπό να «προστατεύσουν» τους μετανάστες.

Ο πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να προσφερθούν στους μετανάστες, όμως οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στο Μεξικό, αλλά να φθάσουν στις ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, θα συνεχίσουμε να κάνουμε προτάσεις (…) έχουν την επιλογή να ζητήσουν άσυλο, να δεχθούν τις θέσεις εργασίας τους προσφέρονται», είπε από τη δική του πλευρά ο μεξικανός ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από Reuters-dpa-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Ανακαλούνται 3,4 εκατομμύρια οχήματα Toyota παγκοσμίως εξαιτίας πιθανής δυσλειτουργίας στους αερόσακους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: