Υπάρχουν και καλές ειδήσεις: 100 γερμανικές πόλεις θέλουν προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

File Photo: Παιδιά μαθαίνουν να γράφουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, Λέσβος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Πρώτα η καλή είδηση. Τις επόμενες ημέρες στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θα συναντηθούν εκπρόσωποι από πάνω από 100 γερμανικές πόλεις, οι οποίες εκδήλωσαν την επιθυμία να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα με τους γονείς τους από ελληνικούς καταυλισμούς.

Την τελευταία λέξη έχει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες.

«Κατανοώ την ανησυχία των κατοίκων νησιών»
Την πληροφορία έδωσε ο Φρανκ Σβάμπε, εντεταλμένος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. Δεν πρόκειται για τη «μεγάλη λύση» στο πρόβλημα, όπως σημείωσε, αλλά τουλάχιστον θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και θα δώσει μήνυμα ανθρωπισμού.

  • Ο γερμανός πολιτικός υποστηρίζει ότι το προσφυγικό είναι κάτι πιο πολύπλοκο από το αναζητά κανείς ευθύνες από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που το υφίστανται. Και θεωρεί ντροπή για την ΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει μέχρι τώρα το προσφυγικό. «Δεν φέρνει αποτέλεσμα το να δείχνουμε με το δάχτυλο προς αυτές τις χώρες. Αλλά πρέπει να δείξουμε πώς αυτές οι χώρες μπορούν να βγουν από τη μιζέρια και επ΄ αυτού υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια χειρισμών».
  • Στο ερώτημα του γερμανού δημοσιογράφου για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων ελληνικών νησιών με πολλούς πρόσφυγες ο Φρανκ Σβάμπε δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες και τη δυσαρέσκειά τους. «Σε ένα μικρό νησί, όπου οι πρόσφυγες ζουν όπως οι κάτοικοι, προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις» παραδέχεται και δηλώνει τον προβληματισμό του για τη διακηρυγμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστές προσφυγικές δομές.

Ευνοϊκό μομέντουμ
«Ούτε κι αυτό είναι λύση, δείχνει περισσότερο αμηχανία μπροστά στο πρόβλημα. Δεν θα εμποδίσει τελικά από το να μεταφέρονται πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Στην κορύφωση του προβλήματος, το 2015 και 2016, δημιουργήθηκαν πολλές δυνατότητες. Στη συνέχεια προέκυψαν καλές συνθήκες και στην ηπειρωτική χώρα. Αυτές οι δυνατότητες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και εν ανάγκη να εντατικοποιηθούν. Διότι το να παραμείνει η λύση του προβλήματος στα νησιά και τους κατοίκους της, είναι εντελώς απαράδεκτο από την οπτική πλευρά του ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Φρανκ Σβαμπ χαρακτηρίζει ευνοϊκό το μομέντουμ για το προσφυγικό, με τη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή να ξεκινά τη θητεία της και να δηλώνει την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα. «Υπάρχουν σαφείς τοποθετήσεις ότι χώρες που δεν συμμετέχουν στη λύση του προβλήματος, δεν θα λαμβάνουν και κάποιες παροχές» υπενθυμίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Ειδάλλως, χρειαζόμαστε έναν καλό συνασπισμό προθύμων και παρατηρούμε ότι στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, έχουμε επιτύχει σχετική πρόοδο».

DW-Μάριο Ντομπόβισεκ, DLF
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Όσοι κινητοποιούν άσκοπα το Λιμενικό Σώμα θα… πληρώνουν: Αναλυτικά η ανακοίνωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: