Η βουλιμία της Τουρκίας, δεν επιτρέπει μία έντιμη λύση, δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

File Photo: O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄. ΚΥΠΕ, Μ.ΦΙΛΗ




Η βουλιμία τής Τουρκίας, δεν πρόκειται να μας επιτρέψει να κάνουμε μία έντιμη λύση, για να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκυπρίους, που πέρασαν μαζί μας επί αιώνες χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Μιλούσε χθες κατά την υποδοχή του από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και από ομογενείς της Αμερικής, Έλληνες και Κυπρίους, στο Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στις ΗΠΑ για λόγους υγείας.

  • Ευχαριστώντας τους ομογενείς για το έργο τους στην επίλυση του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «μόνοι μας, άνευ της Μητέρας Πατρίδας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το καταλαβαίνω ότι είμεθα μικροί και αδύνατοι. Και δυστυχώς, η βουλιμία τής Τουρκίας, δεν πρόκειται να μας επιτρέψει να κάνουμε μία έντιμη λύση, για να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκυπρίους, που πέρασαν μαζί μας επί αιώνες χαρούμενοι και ευτυχισμένοι».

Ο Μακαριότατος αναφέρθηκε στις παλιές εποχές όταν ζούσε μαζί με τους Τουρκοκυπρίους. «Ήταν καλοί άνθρωποι οι Τουρκοκύπριοι. Δυστυχώς, μερικοί που ήθελαν να κάνουν τουρκοκυπριακό κράτος στην Κύπρο, ταλαιπώρησαν κι εμάς και τους Τουρκοκυπρίους. Και μπορώ να σας πω ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι, πάνω από το 50%, έφυγαν από τη γη των πατέρων τους, ήλθαν εδώ, άλλοι στη Μ. Βρετανία, στον Καναδά, κι έτσι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι έφυγαν για καλύτερη ζωή. Δεν υποφέρουμε μόνο εμείς, αλλά υποφέρουν δυστυχώς και αυτοί. Αυτό ήταν το κατόρθωμα τού Ντενκτάς και των ομοϊδεατών του».

  • Εμείς, συνέχισε, δεν επιζητούμε δίκαια λύση, διότι δίκαια λύση δεν θα μπορέσουμε να βρούμε, αλλά τουλάχιστον λειτουργική λύση. «Κι αν η λύση δεν λειτουργεί και καταρρεύσει, θα είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο και τον κόσμο της. Ο αγώνας μας και η προσπάθειά μας είναι να βρούμε μία λειτουργική λύση, για το καλό και των δύο. Και θα προσπαθήσουμε και θα αγωνιστούμε μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια», πρόσθεσε.

Ο Μακαριότατος είπε πως κάναμε αρκετά λάθη, τα οποία συρρίκνωσαν το Έθνος μας. «Δεν πρέπει να κάνουμε άλλα λάθη. Πρέπει να είμεθα προσεκτικοί. Πρέπει άοκνα να εργαστούμε όλοι, κι ιδιαίτερα εσείς που βρίσκεστε κοντά στον Πατριάρχη, να βοηθάτε ούτως ώστε τις δυσκολίες και τα προβλήματα να τα ξεπερνούμε και να προχωρούμε σταθερά», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Κύριος θα ακούσει τις προσευχές μας και θα αποκαταστήσει πλήρως την πολύτιμη υγεία σας διότι είστε πολύτιμος όχι μόνο για την Κύπρο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά για όλη την Ορθοδοξία».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Στη Ρώμη ο Χριστοδουλίδης για το οικόπεδο “8” κι επαφές με Ντι Μάγιο και Ντεσκάλτζι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: