Η βελτίωση της οικονομίας “σκότωσε” τη Χρυσή Αυγή: Αποδυνάμωση της ακροδεξιάς το 2019

File Photo: O γραμματέας της ναζιστικής Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος (Κ) και οι βουλευτές του κόμματος Ελένη Ζαρούλια (ΚΔ), Γιώργος Λαγός (ΚΑ) και Χρήστος Γερμενής (Κ-2Α) στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Ο φόβος της επικράτησης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, παρέμεινε απραγματοποίητος για ακόμη μια χρονιά, διαπιστώνει ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του πρακτορείου Bloomberg, Leonid Bershidsky, στην ανάλυσή του σχετικά με τη δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν πλέον σταθερή παρουσία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, δεν σημείωσαν σημαντική αύξηση των ποσοστών τους μέσα στο 2019 και παρά τον αυξανόμενο πολιτικό κατακερματισμό, το κέντρο κρατάει καλά και τα εθνικιστικά λαικιστικά κόμματα είναι εξίσου ακατάλληλα να κυβερνήσουν όπως ήταν ανέκαθεν, γράφει χαρακτηριστικά.

Στις οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα μέσα στο 2019 στην Ευρώπη, τα εθνικιστικά κόμματα σημείωσαν αύξηση στα ποσοστά τους μόνο σε τρεις χώρες, στην Εσθονία, το Βέλγιο και την Ισπανία, αναφέρεται στην ανάλυση, ενώ σε σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι η υποχώρηση της οικονομικής δυσχέρειας άμβλυνε τη λαϊκή στήριξη στο νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Αναφορικά με την ενίσχυση των ποσοστών των εθνικιστικών κομμάτων σε Εσθονία, Βέλγιο και Ισπανία, σημειώνεται ότι στη μεν Εσθονία ήταν το αποτέλεσμα της ψήφου των αγροτικών πληθυσμών που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω από την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, στο Βέλγιο ήταν η αντίδραση νεαρών Φλαμανδών, δυσαρεστημένων με τις πολυπολιτισμικές πολιτικές της χώρας, στη δε Ισπανία, η άνοδος του εθνικιστικού Vox ήταν σε μεγάλο βαθμό η έκφραση του λαϊκού αιτήματος για εξαιρετικά αυστηρή στάση απέναντι στις Καταλανικές αποσχιστικές τάσεις.

Ο αρθρογράφος καταλήγει ότι κατά μέσο όρο, η υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη κυμαίνεται στο ποσοστό του 14%, ότι τα ακροδεξιά κόμματα γενικά σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις απ’ό,τι στις εκλογικές αναμετρήσεις και ότι τα κόμματα του πολιτικού κέντρου κάνουν καλή δουλειά στο να συγκρατούν τη διάδοση  της ακροδεξιάς.

Τίτλος: Europe’s Far Right Has Stalled

Εκτός εαυτού ο Κιμ: Αναγγέλλει «πολύ σύντομα» πως διαθέτει ένα «νέο στρατηγικό όπλο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: