Η Τουρκία απειλεί κατοικημένα νησιά στο Αιγαίο: Δεν είναι τυχαίες οι υπερπτήσεις…

F-16 Block 52 Plus της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια απογειώσης με αποστολή την εκδίωξη των “εισβολέων”. Φωτογραφία, πηγή, Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν «συναλλάσσονται» με μεγάλη ευκολία όπως φαίνεται με την Ρωσία, την Γερμανία, την Λιβύη κι έχει ως «σύμμαχο» την πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ, προχωρά και στην επίδειξη δυνάμεων στο Αιγαίο.

  • Με την υποτιθέμενη αντιπολίτευση Κιλιτζάρογλου να τον κατηγορεί για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Λιβυκό και ότι δεν ασχολείται με τον στόχο που πρέπει να είναι άλλος από το Αιγαίο, η Πολεμική Αεροπορία του Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σ’ ένα πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά.
  • Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Ερντογάν, όπως εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές επιχείρησε να πείσει το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας, ότι μπορεί ν’ απλώσει τα πλοκάμια της και στο Αιγαίο ανά πάσα στιγμή.
  • Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία τα readiness κατά τη χθεσινή ημέρα πήραν φωτιά με διαρκείς απογειώσεις και παράλληλα όλες οι πολεμικές μοίρες στις πτέρυγες μάχης τέθηκαν σε πεντάλεπτη επιφυλακή, με αεροσκάφη όλων των τύπων να είναι οπλισμένα κι έτοιμα ν’ απογειωθούν. Οι μοίρες που ήταν επιφυλακή πρώτες κλήθηκαν να βρεθούν απέναντι και πίσω από τους εισβολείς. Οι αετοί της 336 Μοίρας, οι Τίγρεις της 335 και οι Κεραυνοί της 330 δεν σταμάτησαν να προσγειώνονται, να εμπλέκονται και να επιστρέφουν για καύσιμα, επιθεώρηση και ξανά πίσω απογείωση.
  • Το γεγονός του πρωτοφανούς αριθμού των 27 υπερπτήσεων συν το ποιοτικό χαρακτηριστικό, αυτές να γίνονται κατά πλειοψηφία πάνω από κατοικημένα νησιά (σ.σ.που πάντα ενέχει έναν τεράστιο κίνδυνο αεροπορικού ατυχήματος και πτώσης αεροσκάφους πάνω σε νησί με πολίτες) δεν μπορεί παρά να προβληματίζει σε στρατιωτικό αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο για την αναβαθμισμένη προκλητική συμπεριφορά της γείτονος.

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η Άγκυρα δείχνει με πράξεις την αναζήτηση του ατυχήματος ώστε να σπεύσει να το εκμεταλλευτεί. Τα τελευταία δεδομένα και με τις έξι σκληρές, όπως μαθαίνουμε αερομαχίες, αναβαθμίζουν τον κίνδυνο.

Επίδειξη δύναμης και στην θάλασσα

Και την στιγμή που η αεροπορία της Τουρκίας προχωρά στις πλέον έκνομες ενέργειες στο Αιγαίο, οι τούρκοι επιτελείς έχουν δώσει εντολή να προκληθεί η Αθήνα και στην θάλασσα.

  • Μια τουρκική αρμάδα βρίσκεται νότια από την Κρήτη στην Α. Μεσόγειο, εκτός από δυο φρεγάτες που πλέουν πολύ κοντά στη Λιβύη. Όμως τα Τουρκία πολεμικά πλοία βρίσκονται και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, σε διεθνή ύδατα που έχουν δεσμεύσει για ασκήσεις ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο.
  • Τα πλοία του Ελληνικού στόλου είναι εδώ και μέρες στο Αιγαίο και παρακολουθούν κάθε κίνηση που κάνουν τα τουρκικά πληρώματα ενώ πίσω στο ναύσταθμο ήδη έχουν ξεκινήσει οι ασκήσεις και τις επόμενες ημέρες όπως σημειώνουν αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελληνική παρουσία θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο Αρχιπέλαγος.
    • Η Τουρκία που έχει καταλάβει πως στον ενεργειακό άξονα βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, προβάλει με κάθε μέσο και τρόπο την υπεροπλία της, με σκοπό να στέλνει προς όλους ότι δεν θα αρκεστεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει μόνο δια της διπλωματικής οδού

.

  • Μάλιστα έχει βρει το πρόσφορο έδαφος και τις «πλάτες» που αναφερθήκαμε στην αρχή για να «παίξει σε δικό της γήπεδο», διότι κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος είτε να βάλει «χαλινάρι» στις ακόρεστες επεκτατικές ορέξεις της, είτε να την θέσει προ των ευθυνών της για την φωτιά που επιχειρεί να βάλει σ’ όλη την Αν. Μεσόγειο.
  • Η στρατιωτικοποίηση του Τουρκό- Λιβυκού μνημονίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη κι αυτό επιθυμεί να προβάλει η Άγκυρα. Το επόμενο 48ωρο θεωρείται κρίσιμο καθώς αναμένονται οι αποφάσεις του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ για το τι θα δεχτεί τελικά.
  • Ανακωχή και διαπραγματεύσεις ή συνέχιση των εχθροπραξιών; Ο Στρατηγός φέρεται να «ζυγίζει» τις προθέσεις και να περιμένει το θετικό νεύμα για έμπρακτη υποστήριξη κυρίως από την Αίγυπτο αλλά κι από άλλες χώρες ισχυρές της Αν. Μεσογείου όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πει το μεγάλο όχι.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν μπορεί να στηρίζεται σε κανέναν και μόνη της φαίνεται ότι έχει κληθεί να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» κι αυτά δεν είναι λίγα…

Στις 91 έφτασαν την Τρίτη οι τουρκικές παραβιάσεις: Με οπλισμένα μαχητικά στοχοποιούσαν κατοικημένα νησιά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: