Οι πρώτες βολές ρουκετών των Kiowa Warriors: Η Αεροπορία Στρατού δίνει μάχη με το χρόνο (video)

Φορτωση ρουκέτας στον κάλαθο υπό το βλέμμα του νέου Α/ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση Φωτογραφία , πηγή , ΓΕΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Με στόχο να μην ξεπεραστεί το χρονοδιάγραμμα που φτάνει τους 24 μήνες μέχρι την πλήρη ένταξη των Kiowa Warriors στην φαρέτρα της Αεροπορίας Στρατού, διεξήχθησαν οι πρώτες βολές στο πεδίο βολής στο Λιτόχωρο.

  • Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε ουσιαστικά η εκπαίδευση των πρώτων δυο Ελλήνων ιπταμένων, ο αριθμός τους έχει ανέβει στους έξι και μέσα από αυτό τον «πυρήνα» πρόκειται να μάθουν και όσοι θα ενταχθούν στο Τάγμα αναγνώρισης της Αεροπορίας Στρατού.
  • Ακόμη και σήμερα, οκτώ μήνες μετά την άφιξη των ελικοπτέρων «επιθετικής αναγνώρισης» Kiowa Warriors, οι Αμερικανοί βετεράνοι που ανήκουν στην εταιρία που συνεργάζεται με την Αμερικανική κυβέρνηση, βρίσκονται στο Στεφανοβίκειο, εκπαιδεύοντας τους Έλληνες χειριστές στα μυστικά των «Ινδιάνων». Το Επιτελείο του Στρατού Ξηράς ήθελε να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα την διαδικασία με περισσότερες ώρες εκπαίδευσης κάτι που έχουν θέσει στην Αμερικανική πλευρά.
  • Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της εκπαίδευσης των πρώτων έξι, θα γίνουν εκπαιδευτές κι αυτοί με την σειρά τους ν’ αναλάβουν το έργο της μεταλαμπάδευσης των γνώσεων που έχουν αποκτήσει στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου. Σχεδόν όλη η πρώτη σειρά ιπταμένων των Kiowa, προέρχονται από τον «γερόλυκο» της Αεροπορίας Στρατού, τα μεταφορικά του Βιετνάμ «UH-1 Huey» που συνεχίζουν να πετούν και μάλιστα αναλαμβάνουν διαρκώς αποστολές ακόμη και επιτήρησης στην ακριτική Ελλάδα εντασσόμενα στο πρόγραμμα του μεταναστευτικού.

Πάντως πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι δύσκολα κάποιος θέλει ν’ αφήσει τον τύπο που πετά μέχρι τώρα και να περάσει στο νέο απόκτημα της Αεροπορίας Στρατού.

Ο δρόμος προς την επιχειρησιακή ένταξη δεν είναι σπαρμένος με τριαντάφυλλα

Και από την στιγμή που με το Kiowa ξεκινούν ουσιαστικά όλα από το μηδέν, απαιτείται ο ανάλογος χρόνος ώστε να τρέξει το πρόγραμμα ένταξης των ελικοπτέρων ως επιχειρησιακά μέσα.

Έως τότε ο μόνος αποδοτικός δρόμος είναι η εκπαίδευση κι όχι το promotion του νέου αποκτήματος, το οποίο μπορεί σαφέστατα να λειτουργήσει αποτρεπτικά κυρίως στα νησιά από την ώρα που θα ανήκει στην επιχειρησιακή δύναμη της Αεροπορίας Στρατού.

  • Το γεγονός ότι ήδη έγιναν οι πρώτες βολές εκπέμπει θετικά μηνύματα, τα οποία ευελπιστούν και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπως και στη Διεύθυνση Αεροπορία Στρατού να συνεχιστούν και στους άλλους τομείς που αφορούν τα Kiowa.
  • Σε ποιους αναφέρονται οι αρμόδιες πηγές; στην απόδοση περισσότερων ελικοπτέρων στη διάθεση των εκπαιδευόμενων από εκείνα που παραμένουν αποσυναρμολογημένα, όπως και στην αύξηση του αριθμού των εκπαιδευόμενων πιλότων και μηχανοσυνθετών.
Φωτογραφία πηγή ΓΕΣ
  • Πάντως και στο Λιτόχωρο, όπως είναι λογικό, τα πάντα έγιναν υπό το βλέμμα τεσσάρων (δυο ιπτάμενοι και άλλοι δυο μηχανικοί) αξιολογητών- εκπαιδευτών από τις ΗΠΑ που ήταν είτε στο διπλανό κάθισμα του Kiowa είτε κατά τη διάρκεια της αναχωρηγίας των ελικοπτέρων με ρουκέτες.
  • Τα Kiowa πυροδότησαν περίπου δέκα ρουκέτες των 2,75 ιντσών το καθένα, ένα όπλο «περιοχής» κατά προσωπικού, ελαφρών στόχων, οχημάτων και θέσεων υλικού. Αναμένονται σε δεύτερη φάση και βολές με το βαρύ αντιαρματικό Hellfire. Οι πρώτες εντυπώσεις, θετικές όπως λένε οι έξι πιλότοι που είναι πλέον διαθέσιμοι στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου ιδίως με το ηλεκτροπτικό του σύστημα, την ευελιξία του λόγω του μικρού μεγέθους του.
  • Εκτός των ικανοτήτων αναγνώρισης τα ελικόπτερα Kiowa έχουν και τη δύναμη που χρειάζεται για ν’ ανταπεξέλθουν στην αποστολή αποτροπής και πρώτης αναχαίτισης οποιασδήποτε απειλής υπάρχει στη νησιωτική Ελλάδα.
  • Την στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει βάλει σκοπό να «δώσει ζωή» στους κινητήρες των Apache A μέσω του Ισραήλ και να πάρει ανταλλακτικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αναβάθμισαν τα δικά τους επιθετικά ελικόπτερα σε Delta, στο Στεφανοβίκειο οι Επιτελείς δίνουν τον δικό τους αγώνα ώστε να συναρμολογηθούν περισσότερα Kiowa, με τους Αμερικανούς όμως να μην βιάζονται όσο οι Έλληνες Αξιωματικοί.

Πάντως η επιχειρησιακή αξία των Kiowa θα φανεί από την στιγμή που θα βρεθούν ως ελικόπτερα επιφυλακής ή αλλιώς readiness στον Έβρο και σε κρίσιμα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας…

Δίπλα-δίπλα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle και η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: