Οι πολιτικές λιτότητας της τελευταίας δεκαετίας έβλαψαν παγκόσμια οικονομία και Δημοκρατία

Η είσοδος των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Την άποψη ότι οι πολιτικές οικονομικής λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στον δυτικό κόσμο, άφησαν πολλές πληγές και οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση της δημοκρατίας, εκφράζει ο διαπρεπής οικονομολόγος Paul Krugman σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα New York Times.

  • Την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος έζησε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, γράφει ο Krugman και διαπιστώνει ότι αυτό που ήξεραν καλά οι οικονομολόγοι, ότι δηλαδή η λιτότητα είναι μια πραγματικά κακή ιδέα για μια οικονομία σε ύφεση, δυστυχώς εφαρμόστηκε από τους πολιτικούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με δυσμενείς συνέπειες οικονομικές και πολιτικές.

Εξηγώντας γιατί η λιτότητα είναι κακή επιλογή σε μια οικονομία σε ύφεση, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η οικονομία δεν λειτουργεί όπως ένα νοικοκυριό, του οποίου το εισόδημα και οι δαπάνες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στην οικονομία ως σύνολο, οι δαπάνες μου είναι τα έσοδά σου και οι δαπάνες σου, τα έσοδά μου, γράφει και συνεχίζει αυτό που συμβαίνει όταν όλοι προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους την ίδια στιγμή, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είναι να μειωθεί το εισόδημα όλων.

Επομένως, για να αποφευχθεί η οικονομική ύφεση, θα πρέπει κάποιος – δηλαδή η κυβέρνηση – να διατηρήσει, ή ακόμα καλύτερα να αυξήσει τις δαπάνες, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι τις μειώνουν. Εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους επελέγη από τους πολιτικούς η λύση που οι οικονομολόγοι ήξεραν ότι είναι λανθασμένη, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πολιτικοί προσπάθησαν με αυτόν τον τρόπο να φανούν συνετοί και υπεύθυνοι, αλλά πέραν αυτού, θεωρεί ότι υπήρχαν και απώτερα κίνητρα.

  • Όπως γράφει χαρακτηριστικά, ειδικότερα, οι φόβοι για το χρέος χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογίες για την περικοπή δαπανών σε κοινωνικά προγράμματα καθώς και ως δικαιολογία για τον περιορισμό των φιλοδοξιών των κεντροαριστερών κυβερνήσεων.

Ο Paul Krugman εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας ευθύνονται για την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις αποξένωσαν τις εργατικές τάξεις επιβάλλοντάς τους πολιτικές λιτότητας αλλά και πέραν αυτού, καταλήγει ότι η μανία με τη λιτότητα, έβλαψε θανάσιμα την αξιοπιστία των πολιτικών ελίτ, τις οποίες οι καθημερινές οικογένειες έβλεπαν να μην ξέρουν τι κάνουν ή να μην ενδιαφέρονται για την τύχη τους.

Τίτλος: The Legacy of Destructive Austerity

Εκτός εαυτού ο Κιμ: Αναγγέλλει «πολύ σύντομα» πως διαθέτει ένα «νέο στρατηγικό όπλο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: