Η πυρηνική συμφωνία δεν έχει καταρρεύσει, δηλώνει ανώτατος Ιρανός διαπραγματευτής

File Photo: O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αφήνει ανοιχτή την προοπτική πλήρους επανόδου της Τεχεράνης στην πυρηνική συμφωνία. Photo: ΚΥΠΕ
Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις δεν έχει καταρρεύσει παρά την απόφαση της Τεχεράνης να αποδεσμευθεί από τους περιορισμούς που θέτει η συνθήκη για το

πυρηνικό του πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του, αν και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για τα πυρηνικά.

Η ανακοίνωσή του συνέπεσε με τη σημαντική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον ύστερα από τη δολοφονία σε αμερικανικό χτύπημα του ανώτατου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη.

Το Ιράν, που υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, έχει ήδη παραβιάσει πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του συμφώνου, ως απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία του 2018 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στην Τεχεράνη που έπληξαν την οικονομία τη χώρας.

«Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ακόμα νεκρή», δήλωσε ο Αρακτσί, που είναι επίσης υψηλόβαθμος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά. «Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία, και αυτό εξαρτάται από τον τερματισμό των κυρώσεων και το κέρδος από τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Νέες απειλές: Ο φόνος Σουλεϊμανί ήταν τρομοκρατία, θα απαντήσουμε ανάλογα, λέει ο Ζαρίφ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: