Η πενταμερής στο Κάιρο είναι μία σημαντική εξέλιξη: Δραματικές εξελίξεις στην περιοχή μας

File Photo: Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η πενταμερής συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στο Κάιρο, αποτελεί μια προσπάθεια συλλογικής παρέμβασης στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

  • Κράτη της περιοχής με συμφέροντα που συγκλίνουν, κυρίως ως προς την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος σταθερότητας, αλλά και σε σχέση με τα ενεργειακά, συζητούν μαζί την επικρατούσα κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προσπάθεια να συμμετέχουν ακόμη περισσότερες χώρες, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό αν και υπήρχε ενδιαφέρον. Συνεπώς, διεύρυνση των συνεργασιών μπορεί να υπάρξει στο μέλλον και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται κινήσεις.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι στόχος της συνάντησης στο Κάιρο θα είναι η αξιολόγηση εξελίξεων. Θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των προκλήσεων που υπάρχουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος όλων των κρατών και των λαών της περιοχής.

Πρόκειται για μια συνάντηση ενόψει νέων και δραματικών εξελίξεων στην περιοχή.

Πρώτο, ενόψει της συνεχιζόμενης λιβυκής κρίσης και της απόφασης της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματα για να στηρίξει το καθεστώς της Τρίπολης.
Δεύτερο, της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία και το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Τρίτο, την κρίση ΗΠΑ και Ιράν, που εσχάτως αναπυρώθηκε.
Τέταρτο, τις απειλές της Τουρκίας κατά Ελλάδος και Τουρκίας, που εμμέσως αφορούν και τις άλλες χώρες. Εταιρείες από Γαλλία (ΤΟΤΑΛ) και Ιταλία (ΕΝΙ) δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η Αίγυπτος έχει ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή.

Τριμερείς, τετραμερείς έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Έχουν εν πολλοίς θεσμοθετηθεί τα σχήματα αυτά. Διακηρύξεις έχουν εκδοθεί πολλές. Πρακτικά αυτές οι συνεργασίες δεν έχουν ακόμη αποτελέσματα. Δεν διασφαλίζουν οτιδήποτε αποτρεπτικό. Διαμορφώνουν μια συνεργασία στη βάση διαφορετικών συμφερόντων που συγκλίνουν. Αυτός ο κοινός τόπος είναι που θα πρέπει να αξιοποιείται.

  • Το μπλοκ των χωρών αυτών πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επεκτείνεται υλοποιώντας ένα ευρύτερο σχεδιασμό. Είναι η ανοχή που έχει επιδειχθεί έναντι των τουρκικών κινήσεων και ενεργειών, που αποθράσυνε την κατοχική δύναμη και «κτυπά» σε διάφορα μέτωπα. Καιρός αυτή η τακτική έναντι της Άγκυρας να αλλάξει. Κι αυτό μπορεί να γίνει συλλογικά και στην πράξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν και στην τριμερή για την υπογραφή του EastMed και θα είναι και σήμερα στην πενταμερή στο Κάιρο. Παρασύρθηκε για μια ακόμη φορά από την Κύπρο; Γι αυτό και ανατριχιάζουν οι κατευναστικοί;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Ερντογάν εξαγγέλλει στόχους και τους υλοποιεί: Οι «δικοί μας» κατευναστικοί τι κάνουν; Κοιμούνται;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: