Η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση Σαουδάραβα σε βάση στη Φλόριντα

Από τη ναυτική βάση της Πενσακόλα στη Φλόριντα. EPA, US NAVY, PATRICK NICHOLSs HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Η ένοπλη επίθεση τον περασμένο μήνα ενός Σαουδάραβα στρατιωτικού που εκπαιδευόταν σε αεροναυτική βάση στη Φλόριντα στην οποία σκότωσε τρεις Αμερικανούς ναύτες ήταν μια «τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, προσθέτοντας πως 21 Σαουδάραβες στρατιωτικοί που εκπαιδεύονται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις θα απελαθούν από τις ΗΠΑ, μετά την έρευνα που διεξήγαγε το Πεντάγωνο για τα περιστατικό.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο 21χρονος ανθυποσμηναγός της σαουδαραβικής Πολεμικής Αεροπορίας, Μοχάμεντ αλ Σαμράνι άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις Αμερικανούς ναύτες στη βάση της Πενσακόλα και τραυμάτισε άλλους οκτώ πριν πέσει νεκρός από τα πυρά βοηθού σερίφη.

Η επίθεση προκάλεσε νέες περιπλοκές στις σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, σύμμαχο-κλειδί της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων με το Ιράν, περιφερειακό εχθρό του Ριάντ.

Στη συνέντευξη Τύπου σήμερα ο Μπαρ δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο δράστης είχε βοήθεια από άλλους Σαουδάραβες εκπαιδευόμενους ή ότι οποιοσδήποτε από αυτούς είχαν οποιαδήποτε εκ των προτέρων γνώση της επίθεσης.

«Αυτή ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δράστης παρακινήθηκε από τζιχαντιστική ιδεολογία. Στην πορεία της έρευνας μάθαμε ότι ο δράστης ανήρτησε ένα μήνυμα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2019 που έλεγε: ‘Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε’».

Ο Μπαρ πρόσθεσε πως ο αλ Σαμράνι επίσης επισκέφθηκε το μνημείο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη και έκανε αναρτήσεις με αντι-αμερικανικό, αντι-ισραηλινό και τζιχαντιστικό περιεχόμενο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία από αυτές τις αναρτήσεις ήταν δύο ώρες πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε.

Η Σαουδική Αραβία παρείχε «πλήρη και απόλυτη στήριξη» στην αμερικανική έρευνα του περιστατικού, συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

Ως συμμάχους του ιρανικού καθεστώτος παρουσιάζει ο Τραμπ τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: