«Οι νέες τεχνολογίες μήτρα συγκλίσεων και όχι νέων κρίσεων», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

File Photo: Ο Γιώργος Τσίπρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ημερίδα με θέμα «Η Συμμετοχή της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Στρατηγικό όραμα και προγραμματισμός μετάβασης» πραγματοποίησε ο τομέας Οικονομίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την εμβάθυνση των αναλύσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα και την πυροδότηση του αναγκαίου διαλόγου στην κοινωνία, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, τα πανεπιστήμια και άλλους κλάδους.

«Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αποτελέσουν μήτρα συγκλίσεων και όχι νέων κρίσεων», ανέφερε στην εισήγησή του ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, και τόνισε πως σε σχέση με τις θέσεις εργασίας, προκύπτει ένα μείζον ζήτημα και μία τεράστια ανάγκη για την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών. «Αν αγκαλιάσουμε την αντίληψη που λέει ότι η Πολιτεία δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα, απλά θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη ενός φαινομένου, αυτό της απώλειας των θέσεων εργασίας, το οποίο θα είναι οδυνηρό για τις κοινωνίες μας στο μέλλον…Η υποχρέωση της Πολιτείας είναι διττή: Αφενός να αποφύγει το βαρύ κοινωνικό κόστος της πλημμελούς ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, ή της διάχυσής τους με τρόπο μη ισότιμο και άδικο, και αφετέρου να αναπτύξει το κατάλληλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το οποίο δεν θα επιτρέψει, τα συγκλονιστικά βήματα που κάνουμε ως ανθρωπότητα στην τεχνολογία, να γίνουν βήματα κοινωνικής οπισθοδρόμησης».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη καινοτομίας χωρίς ουσιαστική υποβοήθηση από την Πολιτεία. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μονάχα στον αναγκαίο θεσμικό μετασχηματισμό του κράτους. Στην προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, έχει σημασία να εξειδικεύσουμε την προσπάθειά μας στην μετεξέλιξη κλάδων που είναι ήδη αναπτυγμένοι και εμπορεύσιμοι, ώστε να μεταβούν στη νέα οικονομία της γνώσης με καλύτερες προϋποθέσεις και με δυνατότητα να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία».

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Βαΐτσος, παρουσίασε τα κύρια χαρακτηριστικά της μετεξέλιξης, τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ε.Ε., με ειδικές αναφορές στην Ελλάδα, αλλά και την «ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση των εργαζομένων στην ποιοτική επιμόρφωση με στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την επίτευξη μιας διατηρήσιμης μακροοικονομικής μεγέθυνσης».

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση συνεπάγεται τον πολλαπλασιασμό νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, δίνοντας ευκαιρίες σε μικρότερες εταιρείες με πολύ λιγότερους πόρους να αμφισβητήσουν με επιτυχία καθιερωμένες εδραιωμένες επιχειρήσεις. Αυτό συνιστά ένα ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για την Ελλάδα και μπορεί να της επιτρέψει, μέσα από μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, να κάνει το ‘άλμα προς τα εμπρός», σημείωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβουλίου Βιομηχάνων για την Ανάπτυξη, Κώστας Θέος, τόνισε ότι «χωρίς την ανάπτυξη της βιομηχανίας, δεν διακυβεύεται μόνο η συμμετοχή μας στις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και δεν εξασφαλίζονται προοπτικές καριέρας για τους νέους, δεν αντιστρέφεται το brain drain, δεν διασφαλίζεται μακροπρόθεσμη η δημοσιονομική βιωσιμότητα και χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, δεν διασφαλίζεται ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι διατηρήσιμη».

Ο πρώην γενικός διευθυντής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αχιλλέας Μητσός, εξήγησε ότι «ο δρόμος θα είναι δύσβατος γιατί το σημείο εκκίνησης είναι αρνητικό, μετά τη βαθιά ύφεση, την όξυνση των ανισοτήτων και με δεδομένη τη δομή της οικονομίας, ιδιαίτερα της μεταποίησης, η οποία, παρά τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις έχει παραμείνει παραδοσιακή, συχνά μέχρι και οπισθοδρομική».

«Παράλληλα, με τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις συγκριτικά μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και εθνικές αλυσίδες αξίας και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να θέσουμε την ανάσχεση του brain drain ως εθνικό στόχο», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας ΑΕ, Νίκος Στουπής, μιλώντας για τα οφέλη των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, παρουσίασε το πώς η ευφυής γεωργία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του κλάδου, αλλά και συνολικά της οικονομίας. Όπως ανέφερε, «το νεοφιλελεύθερο αφήγημα για την 4η Γεωργική Επανάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη εγκατάλειψη της γεωργίας, στη διόγκωση της ανεργίας, στην όξυνση των ανισοτήτων, στη διεύρυνση του περιθωρίου».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφαλάς, μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Κυνισμός και απάτη το μείγμα πολιτικής της ΝΔ λέει ο Παππάς

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal