Η νέα σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ: Οικοδομείται η σχέση για την ασφάλεια

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΤΗΣ ΤΖΟΥΝΤΙΘ ΓΚΑΡΜΠΕΡ*

Οι υδρογονάνθρακες θα αποτελέσουν ασφαλώς μέρος του οικονομικού μέλλοντος της Κύπρου και είμαι ευτυχής που επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο

Κοιτάζοντας πίσω στους πρώτους μήνες που ζω σε αυτό το όμορφο νησί, διαπιστώνω ότι ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζονται πιο στενά παρά ποτέ σε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων.

  • Επιδιώκουμε κοινές προσπάθειες για την προώθηση της ευημερίας και της ασφάλειας για τους πολίτες και των δύο χωρών μας. Θεωρούμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως αξιόλογο εταίρο και φίλο και ένα κράτος μέλος της ΕΕ, με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο αυξάνονται, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα και υπάρχουν δυνατότητες για ακόμη περισσότερες σε διαφορετικούς τομείς. Προσβλέπουμε σε μια ισχυρή ατζέντα οικονομικής συνεργασίας που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις δύο μας χώρες.

Με την κεντρική της θέση, τον καλά μορφωμένο πληθυσμό και τα ευρέως διαδεδομένα αγγλικά, πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να οικοδομήσει μια οικονομία καινοτομίας και θέλουμε να είμαστε εταίροι σε αυτή την προσπάθεια. Για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε με την ΜΚΟ Cyprus Seeds για να βοηθήσουμε στην κατάρτιση των επιχειρηματιών και να ενθαρρύνουμε τα κυπριακά πανεπιστήμια να φέρουν την έρευνά τους στην αγορά.

Οι υδρογονάνθρακες θα αποτελέσουν ασφαλώς μέρος του οικονομικού μέλλοντος της Κύπρου και είμαι ευτυχής που επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους.

  • Πιστεύουμε, επίσης, ότι οι πόροι του νησιού πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη μιας επανενωμένης Κύπρου. Γενικότερα, η ανάπτυξη ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια διαρκή ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.
  • Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ουσιώδεις για την οικονομία του 21ου αιώνα και εργαζόμαστε με την Κυπριακή Δημοκρατία για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως το 5G, δεν διακυβεύουν την ιδιωτική ζωή και την εθνική ασφάλεια.

Οικοδομούμε νέο έδαφος στη διμερή μας σχέση για την ασφάλεια. Στο τέλος του 2018 υπογράψαμε μια Δήλωση Πρόθεσης για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Από τότε συμμετέχουμε σε ένα σταθερό πρόγραμμα κοινών δραστηριοτήτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η διαπίστευση του πρώτου Στρατιωτικού Ακολούθου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον, επισκέψεις πλοίων του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Κύπρο και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η νέα μας εταιρική σχέση αποσκοπεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Όσον αφορά τη διπλωματική συνεργασία, συνεχίζουμε να έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, που διεφάνη στην πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Πομπέο και Χριστοδουλίδη.

Υποστηρίξαμε επίσης με ενθουσιασμό τις διάφορες τριμερείς προσπάθειες που ανέλαβε η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλοι μεσογειακοί εταίροι. Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο παρέστη στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ τον Μάρτιο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον τότε πρωθυπουργό Τσίπρα.

  • Άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμμετείχαν σε τριμερείς συναντήσεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομία και την αντιτρομοκρατία. Πιστεύουμε ότι αυτές οι νέες πρωτοβουλίες τριμερούς συνεργασίας συμβάλλουν σημαντικά στην ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Οικοδομούμε επίσης τους δεσμούς των πολιτών, ειδικά στην εκπαίδευση. Υπάρχουν χιλιάδες Κύπριοι που έχουν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους βλέπουμε ως φυσικούς εταίρους για να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες μας. Η Πρεσβεία υποστηρίζει το γραφείο EducationUSA στην Κύπρο, το οποίο παρέχει πληροφορίες για τις σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον τρόπο χρηματοδότησης των σπουδών. Ο αριθμός των Κυπρίων που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από πέρυσι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Καθώς οικοδομούμε στις επιτυχίες μας, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια επανενωμένη Κύπρο θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Έθνη, να δημιουργήσουν μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Συνολικά, ήταν μια συναρπαστική χρονιά και εμείς στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ανυπομονούμε να οικοδομήσουμε σε αυτές τις επιτυχίες το 2020.

  • Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία

Εδώ συντελείται Megxit με πολέμους θα ασχολούμαστε! Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal