Οι μουσουλμάνοι πρέπει να ενωθούν μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί, λέει ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός

Ένας αστυνομικός στέκεται έξω από την ιρανική πρεσβεία στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου η Τεχεράνη έχει ανοίξει τις εισόδους προκειμένου να μπορούν να υπογράψουν οι επισκέπτες το συλλυπητήριο βιβλίο για τον Κασέμ Σουλεϊμανί. EPA/ADI WEDA
Οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να ενωθούν για να προστατευθούν εναντίον των εξωτερικών απειλών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχαμάντ αφού χαρακτήρισε τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ ανήθικο.

  • Ο γηραιότερος πρωθυπουργός στον κόσμο

Ο γηραιότερος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος έχει προκαλέσει αρκετές εντάσεις τον τελευταίο καιρό με τις αναφορές του σε θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους, πρόσθεσε επίσης ότι η επίθεση των ΗΠΑ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Σουλεϊμανί παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Ο φόνος του Σουλεϊμανί την προηγουμένη Παρασκευή στη Βαγδάτη έχει προκαλέσει ανησυχία για μια πιο ευρεία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο 94χρονος Μαχάτιρ επεσήμανε ότι ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε κλιμάκωση «αυτού που αποκαλούμε τρομοκρατία».
«Είναι κατάλληλη ώρα να ενωθούν οι μουσουλμανικές χώρες», υπογράμμισε ο ίδιος.

  • «Δεν είμαστε πλέον ασφαλείς…”

«Δεν είμαστε πλέον ασφαλείς. Αν κάποιος προσβάλει ή πει κάτι που δεν αρέσει σε έναν άλλο, επιτρέπεται σε αυτό το πρόσωπο από μια άλλη χώρα να στείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ίσως να με σκοτώσει».
Περίπου 50 άνθρωποι, περιλαμβανομένων γυναικών καλυμμένων με μπούρκα, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν στην Κουάλα Λουμπούρ για να φωνάξουν «Κάτω οι ΗΠΑ».

Ο Μαχάτιρ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ιράν παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη. Περίπου 10.000 Ιρανοί ζουν στη Μαλαισία.

  • Οι σχέσεις με την Τεχεράνη

Εξάλλου τον προηγούμενο μήνα ο Μαχάτιρ συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη διάρκεια συνεδρίου μουσουλμάνων ηγετών που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία και συζήτησαν για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών.

Τα πρόσφατα σχόλια του Μαχάτιρ για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ινδία και οι επικρίσεις του για τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που έχει την έδρα του στη Σαουδική Αραβία, έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Μαλαισίας με το Νέο Δελχί και το Ριάντ.
«Λέω την αλήθεια», τόνισε ο ίδιος. «Αν κάνεις κάτι που δεν είναι σωστό, πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να μιλήσω».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Στη γενέτειρά του Κερμάν έφτασε η σορός του Κασέμ Σουλεϊμανί: Φόρος τιμής και η ταφή του

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal