Η Λιβύη και οι Μαλδίβες, η κλιματική “κρίση” και το βέτο στη “γερμανική” Πράσινη Συμφωνία

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Ντέγγεκντορφ. EPA, PHILIPP GUELLAND




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ* 

Στο σημερινό άρθρο θα καταβληθεί μία προσπάθεια διασύνδεσης της κλιματικής καταστροφολογίας – ειδικά στο θέμα των μονίμως βυθιζόμενων εξωτικών Μαλδιβών – με τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα στη Λιβύη. Θα αναρωτηθούν ίσως οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες: μα καλά, πώς είναι δυνατό να συνδεθούν αυτά τα θέματα μεταξύ τους; Ας τα εξετάσουμε και ας τα συνδέσουμε.

Οι προφήτες της κλιματικής καταστροφολογίας από τη δεκαετία του 1980 υποστήριζαν ότι οι Μαλδίβες μέχρι το έτος 2018 θα είχαν βυθιστεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανύψωσης των υδάτων. Έχουμε φτάσει στο έτος 2020 και οι εξωτικές Μαλδίβες ακόμη δεν έχουν βυθιστεί.

Εικόνα 1. Καταστροφολογικό δημοσίευμα του 1988: Στα επόμενα 30 χρόνια (=2018) η στάθμη της θάλασσας θα ανυψωθεί και οι Μαλδίβες θα καλυφθούν τελείως

Αυτό το καταστροφολογικό σενάριο παίζει εδώ και 30 χρόνια και οι εκάστοτε κυβερνήσεις των Μαλδιβών το εκκεταλλεύονται με ομολογουμένως πανέξυπνο τρόπο ώστε να λαμβάνουν χρήματα από την παγκόσμια κοινότητα για να αντιμετωπισθεί ο (δήθεν) κίνδυνος της ανύψωσης των υδάτων.

Ας επισημανθεί ότι, το 2019 χτίσθηκαν 5 νέα αεροδρόμια στις Μαλδίβες, [1]. Επίσης, το έτος 2019 υπηρξε ρεκόρ επενδύσεων στις Μαλδίβες (κυρίως στον τουριστικό τομέα), [2]. Σε μία χώρα που υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να βυθιστεί ποιός τρελός επενδυτής θα επένδυε τα χρήματά του; Δεν γνωρίζουν άραγε οι μεγαλοεπενδυτές, τα funds και οι τράπεζες από Country Risk Evaluation;

  • Πρόσφατα λοιπόν, η κυβέρνηση των Μαλδιβών απαίτησε – ακόμη μία φορά – χρήματα από την παγκόσμια κοινότητα ώστε να αποσοβηθεί ο (δήθεν) κίνδυνος της βύθισης των εξωτικών νησιών, [3]. Η απαίτηση αυτή εξεφράσθη με επιτακτικό τρόπο: «We can’t wait». Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και τις εκτιμήσεις του υπουργείου περιβάλλοντος των Μαλδιβών του 2016, οι Μαλδίβες δαπανούν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για έργα προστασίας ακτών, αλλά θα χρειαστούν συνολικά 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατευθούν όλα τα κατοικημένα νησιά.

Θα πει κανείς: ωραία. Άρα γίνεται δουλειά πάνω σε αυτόν τον τομέα. Συνεπώς καλώς δίδονται αυτά τα χρήματα.

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Όπως αναφέρει – από το 2013 – η Διεθνής Διαφάνεια τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς οι Μαλδίβες πάσχουν πάρα πολύ σοβαρά από διαφθορά και αδιαφάνεια στη χρήση των συγκεκριμένων κονδυλίων, [4]. Η Διεθνής Διαφάνεια το 2013 εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικές με τον κατάλογο των κλιματικών έργων και την πρόοδό τους. Ο πλήρης κατάλογος των κλιματικών έργων στις Μαλδίβες δεν είναι διαθέσιμος στο κοινό.

Με λίγα λόγια: ουδείς γνωρίζει εάν πράγματι πραγματοποιούνται κλιματικά έργα και που καταλήγουν τα χρήματα που αποκομίζουν ετησίως οι Μαλδίβες – εδώ και πολλές δεκαετίες – ώστε να προστατευθούν δήθεν από την ανύψωση των υδάτων (η οποία μέχρις στιγμής δεν έχει συμβεί).

  • Σύμφωνα με άλλη αναφορά της Διεθνούς Διαφάνειας υπολογίζεται ότι περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προοριζόταν για συγκεκριμένα έργα προστασίας των νήσων από την ανύψωση της θάλασσας (η οποία ποτέ δεν συνέβη), απωλέσθησαν με μαγικό τρόπο, [5]. Τα απωλεσθέντα χρήματα αφορούσαν κλιματικά έργα – που ποτέ δεν έγιναν(;) – τα έτη 2014 και 2015, [6].
  • Τί αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια; Τα 80 εκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από τη διαφθορά σε αυτό το σκάνδαλο αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των δαπανών που πρέπει να δαπανηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος στις Μαλδίβες.
  • Ο ταχύς ρυθμός τουριστικής ανάπτυξης, που επιδεινώνεται από τις διεφθαρμένες πρακτικές, έχει επίσης υπερβεί γρήγορα το τι είναι βιώσιμο για το φυσικό περιβάλλον, απειλώντας τη βιοποικιλότητα κάτω από το νερό και στην ξηρά. Αφού χρήματα σπαταλώνται και έργα δεν γίνονται, τότε γιατί δεν βυθίζονται οι Μαλδίβες;

Τί άλλο αποκαλύπτει η έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας; Ότι στις Μαλδίβες χρόνο-με-το-χρόνο, εδώ και πολλά έτη, η διαφθορά επιδεινώνεται. Σύμφωνα με το Δείκτη Διαφθoράς (Corruption Index) της Διεθνούς Διαφάνειας tο 2019 η διαφθορά στις Μαλδίβες επιδεινώθηκε, [4] και [7]. Όσο αυξανόταν τα χρήματα που εισέπραταν οι Μαλδίβες για την αντιμετώπιση της κλιματικής «κρίσης» τόσο αύξανε η διαφθορά! Όπως φαίνεται οι Μαλδίβες ίσως δεν κινδυνεύουν να βυθιστούν από την κλιματική «κρίση», αλλά από τη διαφθορά.

Ας τα συνδέσουμε τώρα όλα αυτά με τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Αυτό, σύμφωνα με την εντελώς προσωπική γνώμη του γράφοντα, αποτελεί διπλωματική αποτυχία για την Ελλάδα. Ίσως και να είναι λάθος η άποψη αυτή. Κανείς δεν γνωρίζει την απόλυτη αλήθεια.

Τί έπραξε μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 η Κυβέρνηση;

Αντί να ασχοληθεί αμέσως με τη Λιβύη, πρωταρχικό της μέλημα ήταν η διοργάνωση παγκόσμιας διάσκεψης για την κλιματική «κρίση» το 2020 στην Αθήνα!

Ακόμη και σήμερα, εν μέσω της δεινής διπλωματικής ήττας που έχει υποστεί η Ελλάδα από τη μη-συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου, η Ελληνική Κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει τη «γερμανική» Πράσινη Συμφωνία. Η Ελληνική Κυβέρνηση όχι απλώς στηρίζει τη «γερμανική» πράσινη συμφωνία, αλλά είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, [8].

  • Ας επισημανθεί το γεγονός ότι η «γερμανική» πράσινη συμφωνία θα φέρει αβάσταχτους πράσινους φόρους. Φόροι οι οποίοι θα ισούνται με πολλαπλά πράσινα μνημόνια και από τους οποίους θα ωφεληθεί ουσιαστικά μόνο η Γερμανία, [9].

Ευρωπαίος αξιωματούχος ειρωνεύθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό όταν αναφέρθηκε στη λέξη «βέτο» σε περίπτωση μη-ικανοποίησης της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου στην οποία δεν προσκληθήκαμε ως χώρα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ρώτησε επιδεικτικά και με χλευασμό: «Βέτο σε τί;». Αυτή ήταν απαξιωτική στάση έναντι του – οποιουδήποτε – Έλληνα Πρωθυπουργού και δεν πρέπει κανένα Ελληνικό πολιτικό κόμμα να την αποδεχθεί.

Για να απαντηθεί το ερώτημα του Ευρωπαίου αξιωματούχου: μήπως η Ελλάδα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά την πιθανότητα υποβολής βέτο σε όλες τις συζητήσεις και όλα τα projects που θα αφορούν τη φορομπηχτική «γερμανική» Πράσινη Συμφωνία;

Θα είναι ένα βέτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ και θα πονέσει πολλούς στο Βερολίνο καθώς και πολλούς Ευρωπαίους χρυσοκάνθαρους αξιωματούχους.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. https://maldives.net.mv/31166/maldives-to-open-five-new-airports-in-2019/
  2. https://www.jll.co.id/en/trends-and-insights/investor/the-maldives-set-to-receive-record-investment-for-2019
  3. https://www.reuters.com/article/us-climate-change-maldives/we-cant-wait-maldives-desperate-for-funds-as-islands-risk-going-under-idUSKBN1ZG0XS
  4. https://www.transparency.org/files/content/activity/2013_AssessmentOfClimateFinance_TheMaldives_EN.pdf
  5. https://www.transparency.org/news/pressrelease/maldives_break_the_cycle_of_impunity_with_a_transparent_transition
  6. https://www.transparency.org/whatwedo/publication/grand_corruption_the_sdgs_selling_the_countrys_future_the_island_sales_sche

7. https://maldivesindependent.com/politics/maldives-falls-in-corruption-perception-index-143622

  1. https://energypress.gr/news/sdoykoy-apo-toys-megalyteroys-ypostiriktes-toy-eyropaikoy-green-deal-i-ellada
  2. https://www.euractiv.com/section/energy/news/not-all-member-states-will-benefit-from-the-european-green-deal/

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Αθήνα επιβάλλει ομερτά στις έρευνες υδρογονανθράκων; Τον φυσικό πλούτο και τα μάτια σας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: