Η κακή φήμη της Κύπρου για θέματα ξεπλύματος χρήματος, στο επίκεντρο Επιτροπής Θεσμών

File photo: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Photo via Facebook




Η δυσφήμηση της Κύπρου ως κράτους σε ζητήματα που αφορούν τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι ενέργειες για περισσότερη διαφάνεια, τέθηκαν ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που συζήτησε σε αυτό το πλαίσιο τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμορφώνεται με τις  κοινοτικές οδηγίες και τους κανονισμούς όπως και με τις υποδείξεις διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν τα φαινόμενα αυτά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως στη συνεδρία που έγινε πριν ένα χρόνο, διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος γίνεται σε δύο επίπεδα, το ένα γίνεται από θεσμικά όργανα, όπως η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, οι δικηγόροι και το δεύτερο επίπεδο είναι η ΜΟΚΑΣ που εξετάζει υποθέσεις είτε στη βάση υποψίας είτε στη βάση καταγγελίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος ζητήθηκε να εφαρμοστεί από όλες τις υπηρεσίες η 4η οδηγία που είναι αυστηρότερη από την προηγούμενη, αναφέροντας ότι αυτή υιοθετήθηκε.

Πρόσθεσε ότι έχουμε αργοπορήσει στην υιοθέτηση άλλης οδηγίας που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και η οποία βρίσκεται στον Γενικό Ελεγκτή.

Συμπερασματικά ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως η Κύπρος από το 2012 – 2013 έχει στοχοποιηθεί ως παράδεισος φοροδιαφυγής και  παρόλο ότι έγιναν πολλά  και τεράστια βήματα μπροστά, έχουν κλείσει όλες οι τρύπες και η Κύπρος έπαψε να είναι πλέον παράδεισος φοροδιαφυγής, ωστόσο η κακή φήμη της Κύπρου δεν έχει αντιμετωπισθεί και αποκατασταθεί.

Με αυτό ως δεδομένο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς καλούνται να αναλάβουν εκστρατεία αποκατάστασης της φήμης της Κύπρου ώστε να αποκατασταθεί και ως κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχής υπηρεσιών, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε στη συνέχεια ότι αναμένεται η έκθεση της επιτροπής ΜΑΝΙΒΑΛ του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2020.

Πρόσθεσε πως η αίσθηση της επιτροπής αξιολόγησης από την κυπριακή πλευρά είναι ότι έχουν γίνει θετικά βήματα που πρέπει να σημειωθούν στη συγκεκριμένη έκθεση. Εξήγησε ότι η Κύπρος κινήθηκε με  έκθεση κινδύνων από το 2015 μέχρι 2017 η οποία εντόπισε τα κενά που συμπληρώθηκαν και συνέβαλε ώστε να υπάρχει πλέον ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους παροχής υπηρεσιών.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως με πολιτικές και δράσεις και ενημέρωση σε διεθνές επίπεδο το κράτος μας πρέπει να ξεπλύνει το όνομα του, το οποία ακόμα δεν έχει ξεπλύνει. .

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε την άποψη ότι “η πολιτική της αρπαχτής” που εφαρμόζει η Κυβέρνηση έπληξε το δημόσιο συμφέρον και την εικόνα του κράτους διεθνώς.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να θεωρούνται σύμμαχοι μας καθώς οι εκθέσεις τους αποτελούν εργαλεία προκειμένου να συμπληρώνονται τα κενά που παρουσιάζονται στις νομοθεσίας, είπε πως είναι καθοριστικής σημασίας η Έκθεση της ΜΑΝΙΒΑΛ που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως κατά τη συνεδρία επιχείρησαν αρχικά να παρουσιάσουν μια εικόνα αγγελικά πλασμένη, αλλά στη συνέχεια έγιναν παραδοχές. Ανέφερε περαιτέρω ότι το κράτος δεν πρέπει να λειτουργεί με ευκαιριακή αντιμετώπιση του πολιτικού κόστους εσωτερικά και είπε πως πρέπει να τερματιστούν οι ανεύθυνες πολιτικές που διασύρουν τη χώρα διεθνώς και την κάνουν πρωτοσέλιδα στα ξένα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως από το ξεκαθάρισμα στη λίστα Λανγκάρτ, στο ταμείο του κράτους μπήκαν μόνο 10 εκ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η Επιτροπή Θεσμών επανήλθε στην αντιμετώπιση των κατηγοριών σε βάρος της Κύπρου, ως κέντρου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διαφθοράς.

Από τότε μεσολάβησαν πολλά και διάφορα, καθώς η Κύπρος πλέον πρωταγωνιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες που γυρίζονται και κυκλοφορούν παγκόσμια ως τόπος στον οποίο ανθεί το άθλημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Περδίκης σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο πόθεν έσχες των Βουλευτών, που όπως είπε δεν ελέγχονται δεν μπορεί αυτή η χώρα να υποστηρίζει ότι αντιμετώπισε τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Είμαστε πάρα πολύ πίσω, παρατήρησε και επικαλέστηκε αναφορά της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας. Καλογήρου, η οποία είπε πως «έχουμε πήξει από τους ελέγχους και αυτό είναι απόδειξη ότι δεν έχουμε πείσει διεθνώς ότι έχουμε λύσει τα προβλήματα της διαπλοκής».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου είπε ότι εξετάστηκε για πολλοστή φορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το γεγονός ότι η Κύπρος έχει στοχοποιηθεί από την Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη και για αυτό έχει ζητήσει στοιχεία, από τα οποία φαίνεται ότι είμαστε πολύ μακριά από το να θεωρούμαστε χώρα πρότυπο και δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ θα συνταχθεί στην προσπάθεια να αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό.
 
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΧΡ
Λευκωσία, Κύπρος

Χριστοφόρου: Παρατηρητής της τουρκικής προκλητικότητας η ΕΕ, να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: