Η υποστήριξη στους ισραηλινούς οικισμούς προωθεί την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους λέει ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. EPA, ERIK S. LESSER




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα προωθήσει την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων ηγετών που επιδιώκουν την ίδρυση του κράτους τους εκεί.

Ανατρέποντας μια πολιτική τεσσάρων δεκαετιών των ΗΠΑ, ο Πομπέο ανακοίνωσε τον Νοέμβριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, είναι «ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης σε ένα φόρουμ διαμόρφωσης πολιτικής της Ιερουσαλήμ με τίτλο «Το Δόγμα Πομπέο», ο Πομπέο, σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση, είπε πως η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει σε μια «ισορροπημένη και σοβαρή» προσέγγιση στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή αλλάζοντας τη θέση της.

«Είναι σημαντικό να λέμε την αλήθεια όταν τα γεγονότα μας οδηγούν σε αυτήν. Και αναγνωρίζουμε ότι αυτοί οι οικισμοί δεν παραβιάζουν εγγενώς το διεθνές δίκαιο», είπε ο Πομπέο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως η υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ είναι η «κατάλληλη απάντηση στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη να διεξαγάγει έρευνα για τις ενέργειες του Ισραήλ στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», δηλ. τη Δυτική Όχθη.

Τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου δήλωσε ότι θα ξεκινήσει πλήρη έρευνα στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας μόλις επιβεβαιωθεί η δικαιοδοσία του εδρεύοντος στη Χάγη δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση της εισαγγελέως ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Το ‘Δόγμα Πομπέο’ σε ό,τι αφορά το καθεστώς των οικισμών δηλώνει απλώς ότι δεν είμαστε ξένοι στην πατρίδα μας», δήλωσε ο Νετανιάχου στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Kohelet Policy Forum, ένα κέντρο ερευνών της Ιερουσαλήμ.

Το συνέδριο επιδιώκει να “χτίσει” πάνω στη νέα θέση των ΗΠΑ παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα προς υπεράσπιση των ισραηλινών οικισμών και αντιμετωπίζοντας σε δημόσιο διάλογο τα επιχειρήματα των επικριτών της πολιτικής αυτής.

Περίπου 430.000 έποικοι ζουν ανάμεσα σε περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να εγκαθιδρύσουν το κράτος τους μαζί με τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο… το να παραβλέπεις τα γεγονότα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκάτ.

Ο Ερεκάτ πρόσθεσε πως η πολιτική των ΗΠΑ ωθεί «την περιοχή όλο και περισσότερο προς την αιματοχυσία και τη βία».

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

 

Εμπλοκή στη Ρώμη: Ακύρωσε συνάντηση με Κόντε ο Σάρατζ επειδή προηγήθηκε ο Χάφταρ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: