Η υποκρισία περισσεύει στη Λιβύη: Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία και άλλες χώρες πίσω από τον αιματηρό εμφύλιο

File photo: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Photo via Twitter, @LNA2019M




Κύριο άρθρο της εφημερίδας Financial Times με τίτλο: «Foreign states must end their hypocrisy in Libya» κάνει λόγο για την υποκρισία των ξένων χωρών, που είναι αναμεμειγμένες στη σύγκρουση της Λιβύης, οι οποίες «κυνικά άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ «αρκετές χώρες, που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, έχουν αποστείλει ξένους μαχητές, προηγμένο εξοπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα, στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, δέκα μέρες μετά από τη διάσκεψη.

  • Δεν κατονομάζονται οι χώρες, όμως –επισημαίνει το κύριο άρθρο- τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος, επί μακρόν, παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, ως οι κύριοι υποστηρικτές του στρατηγού Haftar, τον οποίον υποστηρίζουν επίσης, εκατοντάδες ρώσοι μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας security, Wagner.

Επίσης η Γαλλία του παρέχει πολιτική, αν όχι και άλλη, στήριξη.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ανοιχτά εξοπλίζει την κυβέρνηση που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει και στρατεύματα, ενώ ήδη έχει αποστείλει σύρους μαχητές.

Το άρθρο σημειώνει ότι λόγω της ξένης υποστήριξης, η κάθε πλευρά, είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να κερδίσει την εξουσία, με στρατιωτικά μέσα.

Ενώ όμως, μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, από το χάος που επικράτησε, επωφελήθηκαν η al-Qaeda, ο Isis, αλλά και τα παράνομα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη, η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα, αλλά και σημαντικοί δυτικοί σύμμαχοι, παραβιάζουν το εμπάργκο χωρίς να υφίστανται κυρώσεις.

Financial Times: Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, που αποφασίστηκε για τη Λιβύη, έληξε με την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για νέες εισροές όπλων, από τους ξένους υποστηρικτές των δύο παρατάξεων, αναφέρει ακόμα η Financial Times.

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, του στρατηγού Haftar προχώρησαν δυτικά της Σίρτης και συγκρούστηκαν με ένοπλες ομάδες της Μιζουράτα. Σε απάντηση, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας κατήγγειλε τις παραβιάσεις στην κατάπαυση του πυρός και κατηγόρησε τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό ότι πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κατά αμάχων στην Τρίπολη.

Ταυτόχρονα, η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη «συνεχιζόμενη και κατάφωρη παραβίαση» του εμπάργκο όπλων, από χώρες που συμφώνησαν, κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο, να συμμορφωθούν με αυτό.

Η απίστευτη πλάκα των δυνάμεων του Χαφτάρ στον Ταγίπ: Σε ευχαριστούμε για τα δώρα Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: