Η Γκρέτα περιμένει τον υπόδικο Τραμπ στο «πράσινο» Νταβός: Συμμετοχές, απουσίες και τα ραντεβού Μητσοτάκη

Η άφιξη Τραμπ στο Νταβός. EPA/ENNIO LEANZA




Πενήντα τρεις ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων,35 υπουργοί Οικονομικών, 30 υπουργοί Εμπορίου, συνολικά 3.000 συμμετέχοντες. Αυτή είναι η ταυτότητα του φετινού πιο «πράσινου» από ποτέ Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο κυριαρχεί ωστόσο το ενδεχόμενο ραντεβού ενός υπόδικου και μιας νεαρής ακτιβίστριας.

Τα βλέμματα στρέφονται βεβαίως στον Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται εκεί μετά από ένα χρόνο απουσίας σε καθεστώς υποδίκου, επιστροφή που οι «New York Times» την θεωρούν ως κίνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου.

Τις ημέρες πριν από την επιβίβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One με προορισμό την Ελβετία, ο Τραμπ βρισκόταν στο τουριστικό του θέρετρο στην Φλόριντα, εκφράζοντας παράπονα για την επικείμενη δίκη του στην Γερουσία, παρά το γεγονός ότι, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, δεν αναμένεται η καθαίρεσή του.

 

Καθώς οι δικηγόροι του προετοίμαζαν την υπεράσπισή του, ο ίδιος σχολίαζε, σε συζητήσεις με φίλους του, τη διαδικασία της δίκης, ενώ προχώρησε και σε φραστικές επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών μέσω αναρτήσεων στο Twitter, σχετικά με την πρόθεσή τους να υπάρξουν καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Εξίσου έντονα θα είναι τα φώτα των προβολέων στην Γκρέτα Τούμπεργκ. Όπως σημειώνει το Reuters, η «Γκρεταμάνια» έχει ήδη καταλάβει τους χιονισμένους λόφους της ελβετικής κωμόπολης καθώς νεαροί ακτιβιστές από όλον τον κόσμο την έχουν ακολουθήσει εκεί για να διαδηλώσουν για μία σειρά από ζητήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ολα τα μάτια θα είναι ευλόγως στην όποια επαφή θα έχει ή δεν θα έχει με τον Πρόεδρο Τραμπ. .

Ηδη στην πρώτη της παρέμβαση η Γκρέτα Τούνμπερκ έδειξε να καταλαβαίνει την προσοχή που συγκεντρώνει λέγοντας: «Δεν είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούγεται η φωνή του»

Το «πράσινο» Νταβός

Ισως το πλέον ακανθώδες θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο Νταβός, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. « Πριν ακόμη διαβάσω πιο είναι το θέμα που θα απασχολήσει το φόρουμ φέτος, ανέμενα ότι η βιωσιμότητα –σε όλες τις εκδοχές της– θα κυριαρχήσει», δήλωνε στο CNBC ο Τιμ Ανταμς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Institute of International Finance (IIF). Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι ξεκάθαρο πως η βιωσιμότητα και άλλα σχετικά με αυτήν θέματα θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα.

Για την 50η διοργάνωση του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά θεματικές ενότητες. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται ωστόσο σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν ή η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Απουσία Ιράν
Σε αντίθεση με την επανάκαμψη Τραμπ, απών θα είναι φέτος ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ. Ακύρωσε σχεδόν τελευταία στιγμή τη μετάβασή του, λόγω της ανάφλεξης στην περιοχή αλλά και εξαιτίας του κλίματος που δημιουργεί η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Ουδείς ιρανός αξιωματούχος θα συμμετάσχει στο εφετινό WEF, σε αντίθεση με τους προέδρους του Ιράκ και του Αφγανιστάν που θα βρίσκονται κανονικά στην ελβετική κωμόπολη.

Μητσοτάκης – Τσαβούσογλου – Βαρθλομαίος

Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο φόρουμ, συζητώντας με τον ιστορικό Nial Ferguson, το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ θα μιλήσει και για το Green New Deal, το νέο σχέδιο της Ε.Ε. για το περιβάλλον, από κοινού με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Στο Νταβός δεν θα παρίσταται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνάντηση βάσει του ήδη ανακοινωθέντος προγράμματος του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν, υπάρχει, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι το περιθώριο της διάσκεψης κρύβει πολλές φορές εκπλήξεις.

Στα πολιτικά ραντεβού του πρωθυπουργού συγκαταλέγονται η νέας ισχυρά κυρία του CDU Άννεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρυνό Λε Μερ, ενώ έχει κλειστεί και μία σειρά ραντεβού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Microsoft από τον πρόεδρο της εταιρείας Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο θα υπάρξει και συνάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης θα δει επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σουντάρ Πιντσάι καθώς και τον CEO της Visa Europe Σάρλοτ Χογκ

Tην Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Bloomberg, σε απευθείας μετάδοση, ενώ για το πρωινό της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος παρευρίσκεται στο Νταβός.

Παρών στο Οικονομικό Φόρουμ θα είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει ομιλία.
Είναι η τρίτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρευρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: