Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα για συντονισμό κατά των τουρκικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οργή Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ για τις επιθέσεις που δέχεται η εκκλησία, η μη απόδοση ακόμη ευθυνών για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, ενάμιση μήνα μετά την επίσημη παράδοση του πορίσματος της Επιτρόπου Διοικήσεως και η αντίδραση του ΑΚΕΛ για επιλογή του Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Τρίτη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Οργή Αρχιεπισκόπου για τις επιθέσεις που δέχεται η εκκλησία» γράφει πως ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει πικραμένος, απογοητευμένος και κουρασμένος και τονίζει πως κτίστηκαν 30 – 40 ξενοδοχεία στην Πάφο και δεν αντέδρασε κανένας για καταστροφή αρχαιοτήτων. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ αρνείται να ψηφίσει νομοθεσία για αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος γιατί κρίνει ότι αυτή δίνει κάποιες εξουσίες στον Γενικό Εισαγγελέα που στο μέλλον μπορεί να είναι ο Ιωνάς. Η «Α» αναφέρει αλλού πως ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ποινικούς ανακριτές για την αυτοκτονία του μικρού Στυλιανού.

«Από έρευνα σε έρευνα για θάνατο Στυλιανού» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» αναφέροντας ότι σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την επίσημη παράδοση του πορίσματος της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τις ευθύνες για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, το θέμα ανακινείται εκ νέου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται σύντομα απόδοση τους. Αλλού αναφέρεται στην θέση του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου να παραμείνει και να λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου σε αντίθεση με την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μετατραπεί σε εκκλησιαστικό. Αλλού ο «Π» γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε μετά από 8 χρόνια αλλοδαπό φοιτητή, ο οποίος υποχρεώθηκε με απόφαση της πρώην διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης να φύγει από την Κύπρο επειδή δούλεψε περιστασιακά σε οικοδομές.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Διπλωματική αντεπίθεση» αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να εκμεταλλευτούν όλα τα διπλωματικά όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο κατά των τουρκικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των δικηγόρων Δώρος Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως οι δικηγόροι δεν πάνε στο κτήριο «Φιλοξενία», το οποίο αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα, αν δεν δοθούν πλήρεις διαβεβαιώσεις πως αυτό παρέχει ασφάλεια. Ο «Φ» αναφέρεται σε ενδιαφέρον του «Αρεταίειου» και του «Mediterranean» για ένταξη στο ΓεΣΥ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αποτελειώνουν το θεσμό του Γ. Εισαγγελέα!» γράφει πως αν ο διορισμός του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στην Εισαγγελία ως άριστου των αρίστων, έπληξε καθοριστικά το θεσμό, η επιλογή του Ιωνά Νικολάου θα τον αποτελειώσει επισημαίνει το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι παραιτήθηκε από προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων ο Σπύρος Αντωνέλλος ενοχλημένος από τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου ότι η Υπηρεσία είναι αχρείαστη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αποσπασματική αντιμετώπιση των πλημμυρών και στην ανάγκη να καθοριστεί η ευθύνη του συνολικού σχεδιασμού σε επίπεδο πόλης.

«Ρεκόρ προστίμων για παραβιάσεις δεδομένων» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ και αναφέρεται στην επιβολή από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου προστίμων συνολικού ποσού €82.000 σε τρεις εταιρείες για την χρησιμοποίηση μια αυτόματης φόρμουλας για την παρακολούθηση των αδειών ασθενείας των 800 εργαζομένων τους. Αλλού αναφέρεται σε πίεση που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος σε σχέση με τα σχέδια του για το Εθνολογικό Μουσείο. Επίσης η εφημερίδα γράφει η βασίλισσα Ελισάβετ συμφωνεί ότι ο Πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγος του Μέγκαν μπορούν να αποχωρήσουν από το ανώτερο βασιλικό αξίωμα.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
Λευκωσία / Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: