Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το θέμα των υπηκόων Τρίτων Χωρών, που από φοιτητές στην Κύπρο γίνονται «γαμπροί» σε εικονικούς γάμους, οι τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ο απόηχος των εξελίξεων στο εσωτερικό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η τιμή της βενζίνης, η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι θάνατοι από τροχαία και οι εξελίξεις για τη β’ φάση του ΓεΣΥ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Από φοιτητές εικονικοί ‘γαμπροί’» γράφει στο κύριο θέμα της ότι εκατοντάδες υπήκοοι Τρίτων Χωρών έρχονται στην Κύπρο μέσω κυκλωμάτων διακίνησης ως δήθεν φοιτητές και καταλήγουν να χρησιμοποιούνται ως «γαμπροί» σε εικονικούς γάμους ή γίνονται αιτητές πολιτικού ασύλου. Σε άλλο θέμα γράφει για ξεκάθαρη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη νέα πρόκληση του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης γράφει ότι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελλάδας είναι γεγονός.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Η Άγκυρα ψάχνει αέριο και η Λευκωσία πολιτική» και γράφει ότι σε μια χρονική στιγμή που το Γιαβούζ βρίσκεται ήδη στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και ετοιμάζει τα επόμενα παράνομα γεωτρητικά του βήματα, αντιπολίτευση και Κυβέρνηση ανταλλάσσουν πυρά τα οποία πρώτιστο στόχο και ακροατήριο έχουν το εσωτερικό μέτωπο, αντί τους διεθνείς δρώντες. Επίσης γράφει ότι η τιμή βενζίνης και πετρελαίου ήταν ακριβότερες την Τετάρτη. Αλλού γράφει ότι με 261 ψήφους η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Διπλωματία τετελεσμένων» και γράφει στο πρώτο θέμα του ότι επιβολή τετελεσμένων δια της στρατιωτικής ισχύος εντός της κυπριακής ΑΟΖ και διάλογο υπό τους τουρκικούς όρους είναι η γραμμή στην οποία κινείται η τουρκική πολιτική ακολουθώντας συντονισμένη στρατηγική. Σε άλλο θέμα γράφει για τις απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό στα νησιά. Επίσης γράφει ότι 4 το απόγευμα με 12 τα μεσάνυχτα σκοτώνονται τα μισά θύματα των τροχαίων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Οικογενειακή… διελκυστίνδα ψευδαισθήσεων» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΥΠΕΞ θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους ως προς την εξωτερική πολιτική και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούν. Σε άλλο θέμα γράφει για αγώνα δρόμου για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Επίσης, η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη στα «Βρυσούδια» ότι δεν υπήρξαν ξανά παρόμοιες επεμβάσεις τόσο εμφανείς στην ακτή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Οι ποσοστώσεις φοιτητών επηρεάζουν τα κολέγια» γράφει ότι τα ιδιωτικά κολέγια παραπονέθηκαν την Τετάρτη ότι έχουν οικονομικές απώλειες λόγω των νέων ελέγχων για τον αριθμό υπηκόων Τρίτων Χωρών που μπορούν να εγγραφούν στα μαθήματά τους. Επίσης γράφει ότι έκλεισε η κυκλοφορία στην πόλη Βουχάν της Κίνας εν μέσω ανόδου του παγκόσμιου συναγερμού για την εξάπλωση του κοροναϊού. Ακόμη λέει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά από τις αρχές να αντιμετωπίσουν τα κενά στην υποστήριξη γυναικών-προσφύγων, μετά τη δολοφονία γυναίκας από τη Συρία στην Πάφο.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία / Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: