Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Η έγκριση εγγυήσεων €70 εκατομμυρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων των κλινικών που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και η σημερινή συνάντηση ΟΑΥ με ΠΑΣΙΝ για το θέμα, η συνάντηση Υπουργών από επτά χώρες για το καταστατικό του East Med Gas Forum στο Κάιρο και οι όροι που περιλαμβάνονται σε συμβόλαια που υπέγραψε η ΚΕΔΙΠΕΣ με δανειολήπτες για το Εστία και θεωρείται ότι οδηγούν σε κατοχύρωση παλιών υπερχρεώσεων είναι τα κύρια θέμα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Έφυγε και το τελευταίο εμπόδιο. Πρόσω ολοταχώς για φουλ ΓεΣΥ», γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ικανοποίησε τους κλινικάρχες, εγκρίνοντας ποσό €70 εκατομμυρίων για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων του στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ψηφίζεται αύριο ο νόμος για το ενοικιοστάσιο, σύμφωνα με τον οποίο μειώνεται ο χρόνος έξωσης των κακοπληρωτών ενοικιαστών. Αλλού γράφει ότι ξεκάθαρη αμερικανική τοποθέτηση αποδομεί την τουρκική επιχειρηματολογία, αφού αναφέρει ότι τα νησιά και οι χερσαίες περιοχές έχουν ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Με τίτλο «Μια ανάσα από τελική συμφωνία με ΠΑΣΙΝ», ο «Πολίτης», γράφει στο κύριο του θέμα ότι με βούλα Υπουργικού εγκρίθηκαν οι εγγυήσεις 70 + 70 εκατ. στους κλινικάρχες, ενώ ο ΟΑΥ επιχειρεί σήμερα να εξασφαλίσει το τελικό «ναι» για τη β’ φάση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την πρόθεσή του να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δημοσιοποίησε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλού αναφέρεται σε ανησυχία για τη σύσκεψη στο Βερολίνο, αναφορικά με τη Λιβύη στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συντονισμός στο Κάιρο», γράφει ότι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγει σήμερα στο Κάιρο, όπου οι Υπουργοί Ενέργειας των επτά χωρών που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum υπογράφουν το καταστατικό για αναβάθμισή του σε διεθνή οργανισμό για την ενέργεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την τέταρτη κατά σειρά παράταση στην υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, προχώρησε χθες η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Αλλού γράφει αποζημίωση ενός εκατομμυρίου, μέσω αγωγής, για απολεσθέντα εισοδήματα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, διεκδικεί η οικογένεια Μιχάλη Θωμαΐδη από τον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, Φικρί Ατάογλου.

Υπό τον τίτλο «Εξαπάτηση δανειοληπτών από ΚΕΔΙΠΕΣ», η εφημερίδα «Χαραυγή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έβαλε στα κρυφά πρόνοια στα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε με δανειολήπτες στα πλαίσια του σχεδίου Εστία, η οποία οδηγεί σε κατοχύρωση των παλαιών υπερχρεώσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ θα ισχύει για τα νοσηλευτήρια που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2020. Αλλού γράφει ότι εστίες με 700 κλίνες στην Πανεπιστημιούπολη θα επιλύσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, λόγω του υψηλού κόστους ενοικίασης.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν τώρα να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ», η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για παροχή 70 εκατομμυρίων ευρώ σε εγγυήσεις προς τις κλινικές. Αλλού γράφει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε συνταγματικές αλλαγές που θα τον κρατήσουν στην εξουσία μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία και επέλεξε νέο πρωθυπουργό μετά την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα εγκριθεί μέχρι το Πάσχα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: