Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η υπογραφή χθες στην Αθήνα της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό EastMed είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης η απόφαση της Άγκυρας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο απόηχος της απόφασης του δικαστηρίου για την 19χρονη Βρετανίδα, οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και η ροή νερού στα φράγματα και η απόφαση των λεωφορειούχων στην εταιρεία Ζήνων για απεργία.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Έπεσαν οι υπογραφές, Οργή στην Τουρκία…» και γράφει ότι Αναστασιάδης, Μητσοτάκης  και Νετανιάχου επισημοποίησαν τη δημιουργία του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο. Αλλού γράφει ότι είπε το «Ναι» η τουρκική εθνοσυνέλευση για την αποστολή στρατού στη Λιβύη αλλά διχάστηκε. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται σε δηλώσεις του τέως Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για την δίκη της 19χρονης Βρετανίδας, λέγοντας ότι η δίκη έβλαψε την Κύπρο.

«Υπεγράφη ο EastMed, μένουν οι προκλήσεις» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι επόμενο βήμα είναι η δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6 και ότι ξανά η προσοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στρέφεται στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πέντε πρώην στελέχη των Κυπριακών Αερογραμμών επιχειρούν να στήσουν μια νέα κυπριακή αεροπορική εταιρεία. Αλλού ο «Π» προβάλλει το θέμα των ναρκωτικών, της βίας και του αλκοόλ στα σχολεία και τις ανησυχίες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Αγωγός ιστορικής σημασίας» ο «Φιλελεύθερος» γράφει πως Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ έκαναν σημαντικό βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed και ότι απηύθυναν ανοικτή πρόσκληση στις χώρες της περιοχής για συμμετοχή. Αλλού αναφέρεται στην επαναπροκήρυξη θέσεων στην Αστυνομία για κάλυψη κενών σε προσωπικό μετά το μορατόριουμ προσλήψεων λόγω της κρίσης. Ο «Φ» σε άλλο θέμα αναφέρεται στις καιρικές συνθήκες των ημερών και γράφει πως θα έχουμε και λευκά Θεοφάνεια.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Υπέγραψαν…έχει δρόμο ακόμα ο EastMed» και γράφει πως Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ επέσπευσαν την υπογραφή χωρίς την Ιταλία και ότι προκαλούνται ποικίλες αντιδράσεις. Αλλού αναφέρει ότι η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη. Η «Χ» προβάλλει ακόμη υπόθεση στην οποία φέρεται ως συνήγορος ο πρώην κατάδικος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, η οποία υπόθεση αφορά απάτη, όπως γράφει, εις βάρος του δημοσίου.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Η συμφωνία για τον EastMed περιγράφεται ως ιστορική» και αναφέρει πως οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία που θεωρείται ως το επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής συνεργασίας. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις της μητέρας της 19χρονης Βρετανίδας που καλεί σε μποϊκοτάζ της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στην απόφαση της Άγκυρας για αποστολή στρατού στη Λιβύη.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Απαλλαγή από τη Δεξιά» φιλοξενεί στο κύριό της θέμα εφ όλης της ύλης συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ενόψει και των εκλογών. Αλλού αναφέρει ότι αναβλήθηκε η περιοδεία Πομπέο στην περιοχή και στην Λευκωσία. Επίσης η «Γ» αναφέρεται στην απόφαση για την 19χρονη Βρετανίδα και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις.

«Τι θα φέρει ο νέος χρόνος για την Κύπρο» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα το «Ποντίκι» που αναφέρεται στις βασικές προκλήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για στήριξη σε Αθήνα-Λευκωσία λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Επίσης το «Π» προβάλλει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για είσοδο της Huawei στα δίκτυα 5G.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Kυριακή Χριστοδούλου
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: