Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην αντιπολίτευση για τα περί διγλωσσίας Προεδρικού και Υπουργού Εξωτερικών, το κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο οποίο προτείνεται συγκρότηση μηχανισμών συνεννόησης μεταξύ των δυο πλευρών, η αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό, η εξάπλωση του κορονοϊού και τα νεκρά φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

H «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Οι Τούρκοι τρυπούν στο ‘8’ και εμείς ασχολούμαστε εάν τάχα υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση» πως στις καθημερινές επικρίσεις της αντιπολίτευσης επί παντός επιστητού απάντησε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, διαψεύδοντας τις κατηγορίες περί διγλωσσίας μεταξύ Προεδρικού και Υπουργού Εξωτερικών. Αλλού αναφέρεται στην κάθοδο στην περιοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Επίσης, γράφει πως θα μας στέλνουν «Δήλωση τελών» οι τράπεζες.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δικηγόροι για δικαστές – Μα ποιο κράτους δικαίου;» πως σε έρευνα για τη δικαιοσύνη στην Κύπρο στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι ζούμε σε ένα πραγματικό κράτος δικαίου, 131 δικηγόροι από τους 139 απάντησαν αρνητικά. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Κύπρο τον αδύναμο κρίκο της Ανατολικής Μεσογείου. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Μάριος Παναγή ζητά από ΚΟΑ, ΚΟΠ και FIFA να του πουν πού να καταγγείλει τον Γιώργο Κούμα.

«Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ούτε Brexit δεν τους σταματά» πως προελαύνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ και οι Βρετανοί κάνουν κινήσεις υπονόμευσης με το κείμενο για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει πως δύσκολες ώρες βιώνει η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή Ελαγίζ στα ανατολικά της χώρας. Αλλού γράφει πως η Τουρκία περικυκλώνει την Κύπρο και αδιαφορεί στις διεθνείς αντιδράσεις και υποδείξεις.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ψευδαισθήσεις καλλιεργούν στον λαό» πως οι κυβερνώντες συνεχίζουν την επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων και τα προσβλητικά υπονοούμενα στην τεκμηριωμένη κριτική που τους ασκεί το ΑΚΕΛ. Επίσης γράφει πως το κρύο και τα σκάγια σκότωσαν τα φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας. Αλλού αναφέρει πως σημάδια ζωής σε τουλάχιστον πέντε σημεία έχουν εντοπίσει τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία, τα οποία δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διασύνδεση της Κύπρου με hacking κατά του Μπέζου» πως έχει προκύψει σε ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης διασύνδεση της Κύπρου με δυο μυστικές εταιρείες τεχνολογικής κατασκοπείας που κατονομάζονται από ερευνητές των ΗΕ που αναφέρουν πως είναι πιθανόν το τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος να παρακολουθείτο από τον Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας. Αλλού αναφέρει πως φλαμίνγκο εντοπίστηκαν νεκρά στην Αλυκή Λάρνακας. Επίσης γράφει για την αύξηση των θυμάτων του κορονοϊού στην Κίνα και την εξάπλωσή του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πορτοκαλί συναγερμός για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» αναφέρει πως μπαίνει θέμα για απευθείας επαφές μεταξύ των δυο πλευρών σε όλα τα ζητήματα χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού σημειώνει ότι την προέλευση του ιού που εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαπλώνεται στον κόσμο αναζητούν οι επιστήμονες. Επίσης σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εξόρυξη στο ‘Αφροδίτη’» γράφει πως στη διαδικασία έναρξης παραγωγής και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προχωρεί άμεσα η Λευκωσία. Αλλού δημοσιεύει φάκελο για το χρονικό της τουρκικής πειρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει πως στους 532 ανέρχονται οι νεκροί την τελευταία δεκαετία από τα τροχαία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: