Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο αγωγός EastMed, η κατάργηση της βίζας για Κύπριους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις για την απόφαση σχετικά με την καταγγελία του ομαδικού βιασμού Βρετανίδας, η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν και η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ο Χαφτάρ κήρυξε ‘Ιερό Πόλεμο’» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη, ενώ η Βουλή της Λιβύης ακύρωσε τη συμφωνία του Σαράτζ για στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κορυφώνεται η ανησυχία για τις πιθανές προεκτάσεις της δολοφονίας του Σουλεϊμανί. Ακόμη η εφημερίδα γράφει ότι μόνο με συμβιβασμό θα αναπτυχθεί ο υποθαλάσσιος πλούτος.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «2020: Καυτές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και γράφει ότι οι επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη είναι περιορισμένες μέχρι τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ενώ προσθέτει ότι παρατηρητές δεν αποκλείουν σοβαρή κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για συλλογή στοιχείων από το κατασκοπευτικό βαν μέσω του wifi του αεροδρομίου Λάρνακας. Ακόμη γράφει ότι στους έξι μήνες του ΓεΣΥ οι επισκέψεις στους γιατρούς ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Σκληρό πόκερ από Ερντογάν» και γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος φλερτάρει ανοιχτά πλέον με πολεμική σύγκρουση με χώρες της περιοχής, μετά την απόφασή του να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία του Ζαππείου τα δύσκολα έπονται για τον αγωγό EastMed. Επίσης, γράφει ότι ο Τσαβούσογλου ετοιμάζει επιστολή-κατηγορητήριο κατά της Λευκωσίας προς την ΕΕ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Φιτίλι πολέμου από τον διεθνή ‘χωροφύλακα’» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, μια ενέργεια που βάζει μπουρλότο στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής. Αλλού αναφέρεται στις πυρκαγιές στην Αυστραλία που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε ανθρώπους ενώ έχουν αφανιστεί ζώα. Επίσης γράφει ότι πολλά ανοιχτά μέτωπα θα βρει μπροστά του ο νέος ή η νέα δήμαρχος της Αγίας Νάπας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στο μικροσκόπιο η κυπριακή Δικαιοσύνη» και γράφει ότι στην υπόθεση της καταγγελίας του ομαδικού βιασμού της Βρετανίδας, οι κατάλληλες διαδικασίες θα είχαν προστατεύσει τόσο την ύποπτη όσο και την Αστυνομία. Αλλού αναφέρει ότι η διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας για την ΑΟΖ δημιουργεί φόβους για πρόκληση εντάσεων το 2020. Επίσης αναφέρεται στον αγωγό EastMed και γράφει ότι οι μεταβαλλόμενες προτεραιότητες απειλούν τη βιωσιμότητα του έργου.

Η «Καθημερινή» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελλάδα-Τουρκία αρχίζουν συνομιλίες» γράφει στο κύριο θέμα της ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, τις επόμενες ημέρες εκκινούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Αλλού γράφει για παιχνίδια Τραμπ με τη φωτιά με το καλημέρα του 2020. Επίσης γράφει ότι ο Στρατηγικός Διάλογος, η υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και η συμφωνία για αναβάθμιση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Τραμπ, την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο σύρραξης» παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος λέει ότι η σύζευξη συμφερόντων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των χωρών μας καθορίζει πολιτικές αποτροπής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καταργείται τις επόμενες ημέρες η βίζα για Κύπριους που πάνε ΗΠΑ. Επίσης λέει ότι Εκπαιδευτικό Κέντρο Ασφάλειας ιδρύουν οι Αμερικανοί στην Κύπρο.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ του Αντώνη Γκιλδάκη
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: