Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό που αυξάνει τους θανάτους, η ροή μεταναστών στην Κύπρο, το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά γυναικών, η ψήφιση του νόμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, η επικείμενη σύσκεψη στο Προεδρικό για το χαλούμι και ο θάνατος φλαμίγκο στην Αλυκή Λάρνακας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τρίτος Αττίλας!» αναφέρεται σε SOS Κύπρου προς Ευρωπαίους για τους μετανάστες. Η Κύπρος γονατίζει από τους αιτητές ασύλου που φτάνουν τους 43 χιλιάδες ενώ έχουμε επίσης άλλους τόσους παράνομους αλλοδαπούς. Οι αιτητές ασύλου θα φιλοξενούνται σε κλειστούς χώρους που θα ανεγερθούν. Οι αιτήσεις τους θα εξετάζονται αμέσως και όσοι δεν δικαιούνται θα μεταφέρονται την ίδια στιγμή πίσω στις χώρες καταγωγής τους από τον FRONTEX. Αλλού αναφέρεται σε παγκόσμια ανησυχία αφού εξαπλώνεται με ταχύτητα ο κοροναϊός αυξάνοντας τους θανάτους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζεζέπ Μπορέλ ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για τις κυρώσεις της Τουρκίας».

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Μετράμε αθώα θύματα αναμένοντας τον νόμο» γράφει ότι η έξαρση εγκλημάτων κατά γυναικών στην Κύπρο επιβάλλει την προώθηση του νομοσχεδίου-ραχοκοκαλιά της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών που εκκρεμεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο στη Νομική Υπηρεσία χωρίς διάθεση για τάχιστη ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου του ή έστω ένδειξη πότε θα ολοκληρωθεί. Αλλού αναφέρεται για επαγρύπνηση για τον κοροναϊό με συστάσεις και συσκέψεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον θάνατο των φλαμίγκο στην Αλυκή Λάρνακας από δηλητηρίαση που προέκυψε από κατανάλωση φυσιγγίων τα οποία περιέχουν μόλυβδο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στον αέρα οι παρακολουθήσεις» γράφει ότι η επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων βρίσκει την Κυβέρνηση να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για δύο τροπολογίες που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και ψηφίστηκαν επί του νομοσχεδίου, όπου στην ουσία, κατά την Κυβέρνηση, αποδυναμώνεται η νομοθεσία και οι σκοποί της και καθιστούν πιο εύκολη την αμφισβήτηση της μαρτυρίας που μπορεί να εξασφαλίσει η Αστυνομία. Αλλού αναφέρεται στον παγκόσμιο πανικό για το κορονοϊό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σύσκεψη στο Προεδρικό για το χαλλούμι σημειώνοντας ότι κολλημένος στην Κομισιόν είναι ο φάκελος από το 2014 για πολιτικούς λόγους.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ν΄ αναλάβουν ευθύνες για χειρισμούς τους» γράφει ότι από το βήμα εκδήλωσης Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων, ο ΓΓ ΑΚΕΛ κάλεσε χθες τον Πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών και το ΔΗΣΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αποτελέσματα των δικών τους χειρισμών και να αλλάξουν προτεραιότητες αντί να επιμένουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Αλλού γράφει ότι μια νέα ευκαιρία που προέκυψε από την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου βλέπει ο Τ/Κ ηγέτης Μ. Ακκιντζί, ο οποίος ευελπιστεί μετά τις «προεδρικές εκλογές» και το Brexit όλοι να συμβάλουν για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όχι μια αλλά υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια και κάποιοι αρχικοί υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος στα 6 δις ευρώ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: