Η εμμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον έλεγχο: Δική μας η εξουσία, δεν θα την εγκαταλείψουμε…

File Photo: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA,ALEXEY NIKOLSKY,SPUTNIK, KREMLIN




«Πώς να εγκαταλείψουμε την εξουσία, όταν την κατείχαμε εξ ολοκλήρου για είκοσι τέσσερα χρόνια; Με το να μην την αφήσουμε”, γράφει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει ο Πρόεδρος Vladimir Putin, εάν εξετάσουμε προσεκτικά τις προτάσεις συνταγματικής μεταρρύθμισης, που παρουσίασε στη Μόσχα», αναφέρει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της,  σημειώνοντας, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να εξετάζει την αποχώρηση από την προεδρία, αλλά πολύ δύσκολα θα αφήσει τον έλεγχο μιας χώρας, την οποία κυβέρνησε επί είκοσι χρόνια.

Κατά τη γνώμη της, ο επικεφαλής της Ρωσίας, καθιέρωσε ένα σύστημα λήψης αποφάσεων ακόμη πιο συγκεντρωτικό, από ό,τι την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όπου, διασφαλίζοντας την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας, κατάφερε να περιθωριοποιήσει κάθε πραγματική πολιτική αντιπολίτευση.

  • Αναφερόμενη στους πιθανούς αντιπάλους, όπως ο ολιγάρχης Mikhaïl Khodorkovski ή ο Alexeï Navalny, και στους τρόπους με τους οποίους οδηγήθηκαν στην απαξίωση, σημειώνει, ότι «σύμφωνα με τις σπάνιες πληροφορίες από αυτή την αδιαφανή εξουσία, οι ορέξεις τους αυξάνονται, καθώς πλησιάζει το 2024», γεγονός, που κατά την ίδια, οδήγησε τον Putin στην εφαρμογή του νέου πλαισίου, ώστε να μετριάσει τις φιλοδοξίες τους.

Σύμφωνα με την ε/φ, ορισμένοι πίστωναν στο Ρώσο πρόεδρο, ότι σκόπευε να δημιουργήσει μία Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας, της οποίας θα ηγούνταν, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2024. Κατά την άποψή της, αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, η αντίσταση του ισχυρού άνδρα του Μινσκ,  Alexandre Loukachenko, μάλλον οδήγησε στην αποτροπή του σχεδίου.

«Όποια και αν είναι η τελική θεσμική μορφή, αυτή η ‘εκ των άνω επανάσταση’, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ορισμένοι Ρώσοι σχολιαστές, έχει τουλάχιστον έναν στόχο, αυτόν της διατήρησης μιας ισχυρής κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία, παγώνοντας έτσι τις ελπίδες εκείνων, που έβλεπαν μια δημοκρατική εξέλιξη στην ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου», αναφέρει η ε/φ, τονίζοντας, ότι «τελικά, κέρδισε η εμμονή του ελέγχου». 

Τίτλος: Vladimir Poutine : l’obsession du contrôle

Απίστευτη καταστροφή με θύματα παιδιά στη Συρία: 5 εκ. εκτοπίστηκαν ή προσφυγοποιήθηκαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: