Η Ελλάδα στέλνει 30 μετανάστες την ημέρα πίσω στην Τουρκία: Το ερώτημα είναι πόσους δέχεται…

File Photo: Παιδάκια από το Αφγανιστάν παίζουν έξω από τις σκηνές στη Μόρια, όπου ζουν εδώ και πολύ καιρό. EPA, ORESTIS PANAGIOTOU




Στην ιστοσελίδα της DIE WELT δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα στέλνει 30 μετανάστες την ημέρα πίσω στην Τουρκία» και υπότιτλο «Λόγω της έλλειψης προσωπικού, η επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία είχε σχεδόν σταματήσει. Η Αθήνα εφαρμόζει τώρα ένα νέο νόμο, με τον οποίο η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνεται»:

Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες δεκάδες αιτούντες άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί. Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Στέλνουμε πίσω περίπου 30 μετανάστες την ημέρα. Η Τουρκία τους υποδέχθηκε», δήλωσε ο Γεωργιάδης στο ραδιόφωνο του Real. Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα εφαρμόζει έναν νέο νόμο που θα επιταχύνει τη διαδικασία παροχής ασύλου, προσέθεσε ο Γεωργιάδης.

  • Το ερώτημα βέβαια είναι πόσους πρόσφυγες δέχεται η Ελλάδα από την παραβατική Τουρκία…
  • Την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα ένας νέος νόμος, με την βοήθεια του οποίου οι αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα. Οι επαναπατρισμοί στην Τουρκία είχαν σχεδόν σταματήσει τους τελευταίους μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σημαντικό σημείο του νέου νόμου για το άσυλο: Όποιος επιθυμεί, μετά την απόρριψη της πρώτης αίτησης ασύλου, να κριθεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό, θα πρέπει να δικαιολογεί το αίτημά του με νομική γνωμάτευση. Μέχρι στιγμής, οι μετανάστες ήταν σε θέση να εκφράσουν την επιθυμία τους με μια απλή προεκτυπωμένη αίτηση, καθυστερώντας έτσι την απέλασή τους για μήνες, και σε μερικές περιπτώσεις για χρόνια. Οι οργανώσεις βοήθειας επικρίνουν τη νέα ρύθμιση.

Το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει ότι η ΕΕ θα μπορεί να επιστρέφει όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά μέσω της Τουρκίας. Οι καταυλισμοί των μεταναστών στα νησιά εξακολουθούν να παραμένουν απελπιστικά υπερπλήρεις, παρά τις επιστροφές και τη στέγαση πολλών μεταναστών σε καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα.

“Θανατηφόρα συνταγή” η διχογνωμία του Λευκού Οίκου με τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: