Η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη βαρόμετρο για τις παράνομες βλέψεις της Άγκυρας στο Αιγαίο

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (K-Α) και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχης Khalifa Haftar (Κ-Δ) στην Αθήνα. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Οι προσπάθειες διευθέτησης δια της διπλωματικής οδού στη Λιβύη, που εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή, διατηρεί προς το παρόν την ηρεμία στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και την στρατιωτική εγρήγορση.

Η παραπάνω θέση εκφράζεται από αρμόδια χείλη του Ελληνικού Επιτελείου, που εξετάζουν αλλά και διαχειρίζονται σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες αφορούν και την χώρα μας. Ο ταραξίας της Αν. Μεσογείου δεν έχει πάψει ν’ απειλεί.

Θέτει τις δικές του κόκκινες γραμμές, που είναι κυρίως τα ενεργειακά σχέδια. Επιχειρεί με απειλές να μπει με το έτσι θέλω στον ενεργειακό άξονα και μάλιστα να πάρει όλα όσα ζητά ως μερίδιο. Παράλληλα όμως η Τουρκία κινείται και επεκτατικά, γεγονός που έχει φέρει σε μόνιμη επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Όσο η κατάσταση ανάμεσα στον Στρατηγό Χαφτάρ και τον κυβερνήτη της Τρίπολης Σάρατζ παραμένει έκρυθμη, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιχειρήσει μια «εντυπωσιακή» κίνηση νότια από την Κρήτη, μέσα στο αχανές θαλάσσιο περιβάλλον της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει σε πολλούς εκ των συνομιλητών του, ότι επιθυμία της χώρας του είναι θα «βοηθήσει» στην περιοχή και να ελέγχει τις θαλάσσιες διόδους κατά της τρομοκρατίας. Τρομοκράτης όμως για τον πρόεδρο Ερντογάν είναι και ο Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ κι όσοι στηρίζουν την επιχείρηση να πέσει η κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία συμφώνησαν το παράνομο μνημόνιο.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμμέσως έχει απειλήσει με αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής και κυρίως στη Λιβύη με στόχο να επιτευχθεί η εκεχειρία, αλλά με τους όρους που θέλει η Τουρκία. Αυτός άλλωστε είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει, όπως ακριβώς θέλει η Τουρκία, το παράνομο μνημόνιο των θαλασσίων ζωνών με την Τρίπολη.

  • Πριν από την διάσκεψη του Βερολίνου, η Τουρκία ξεκίνησε να επιχειρεί με δυναμική στην περιοχή της Λιβύης, με την παρουσία ναυτικής αρμάδας αποτελούμενης από πέντε φρεγάτες και ένα βοηθητικό πλοίο υποστήριξης.

Ίσως αυτά τα πλοία ή άλλες μονάδες επιφανείας που θα κάνουν αλλαγή εν πλω, να αποτελέσουν μελλοντικά μια ναυτική δύναμη υποστήριξης και ενός ερευνητικού πλοίου, που θα επιχειρήσει η Τουρκία να στείλει στην ευρύτερη περιοχή. Και φυσικά σκοπός της είναι το ταχύτερο δυνατό να επιτευχθεί η ενεργοποίηση του παράνομου μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, διότι τότε εκτός των ενεργειακών που «καίγεται» γι’ αυτά, θέτει σε εφαρμογή το επεκτατικό σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

  • Οι επιταγές των προσταγών του Τούρκου προέδρου φυσικά και θα επιχειρηθεί να μετατραπούν σε πραγματικές προκλητικές πράξεις και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλά  κυβερνητικά στελέχη στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα έχουν διαμηνύσει του τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει, μιλώντας για την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού…
  • Παράλληλα με τις πέντε τουρκικές φρεγάτες στ’ ανοιχτά της Λιβύης, η γείτονα χώρα παρατηρείται ότι διατηρεί μονάδες επιφανείας κοντά στο ναύσταθμο του Ακσάζ και νοτιότερα στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου- όπου εκεί δίνουν καθημερινά πραγματική επιχειρησιακή παρουσία Ελληνικές πυραυλάκατοι.
  • Πιο ανατολικά στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα διαφημίζει συχνά πυκνά «τιτιβίζοντας» ότι περικυκλώνει το νησί.

Με τις ευλογίες όλων των δυνάμεων που το μόνο το οποίο πράττουν είναι να εκδίδουν ανακοινώσεις συμπαράστασης προς την Κυπριακή Δημοκρατία οι οποίες καταδικάζουν τις πειρατικές πρακτικές της Άγκυρας, η Τουρκία έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της και σε στρατιωτικό επίπεδο τόσο στην ΑΟΖ, όσο και στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα, με τις μονάδες επιφανείας της, να συνοδεύουν πλέον το γεωτρύπανο YAVUZ στα νότια της Μεγαλόνησου.

Συνεπώς η Τουρκία επιβάλλει τα τετελεσμένα που επιθυμεί δια της στρατιωτικοποίησης και της επίδειξης δύναμης απέναντι στην Κύπρο. Δεν θ’ αργήσει να το πράξει και δυτικότερα…

Αντιπτέραρχος Ε.Α.: Αν τολμήσουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι θα πάθουν μεγάλο “χουνέρι”

«Σπάνε στον αέρα» οι Τούρκοι: Δεν αντέχουν την πίεση των Ελληνικών γερακιών στο Αρχιπέλαγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: