Η εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποτελεί ρήξη με τα κλισέ, εναντίον των διακρίσεων “βλέπουν” οι Γάλλοι

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου περιμένει στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και αντιπροσωπεία της Βουλής με τους αντιπροέδρους, προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην εκλογή από το ελληνικό Κοινοβούλιο, από τον πρώτο γύρο, της επικεφαλής μέχρι σήμερα στο ΣτΕ, 63χρονης Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεται το δημοσίευμα της γαλλικής Les Echos.

Επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που στη θέση αυτή εκλέγεται γυναίκασε μια χώρα που κατέχει την τελευταία θέση όσον αφορά την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας των φύλων.

Η εκλογή της αποτελεί ρήξη με τα κλισέ. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε το όνομά της Σακελλαροπούλου πριν από μία εβδομάδα για να διαδεχτεί τον σημερινό ΠτΔ Πρ. παυλοπουλο. Μια επιλογή, που βρήκε συναίνεση, αφού από 300 συνολικά βουλευτές, την υποστήριξαν 261, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Απόφοιτος του συνταγματικού και περιβαλλοντικού δικαίου στην Αθήνα και το Παρίσι – Σορβόννη, η δικαστής και κόρη  δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει υπερασπισθεί τα δικαιώματα των προσφύγων, των μειονοτήτων και τις πολιτικές ελευθερίες. Χωρίς κομματική ταυτότητα, φεμινίστρια, διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού, πέτυχε να διακριθεί, ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

  • Η εκλογή της σηματοδοτεί ένα “θετικό βήμα” για τη χώρα, σύμφωνα με τη Μαρία Στρατηγάκη, καθηγήτρια κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που μίλησε στο AFP.
  • Η Στρατηγάκη υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της επιλογής σε μια κοινωνία στην οποία οι διακρίσεις κατά των γυναικών εξακολουθούν να είναι πολύ εμφανείς, ξεκινώντας από την δυσλειτουργία στην ισότητα μέχρι τις μισθολογικές διαφορές». Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση όσον αφορά την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Φύλου (EIGE). Μια στις πέντε γυναίκες είναι άνεργη στη χώρα. Ένα κοινωνικό πρόβλημα, που παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 
  • «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλάκι μας, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από διακρίσεις κατά των γυναικών», αναγνώρισε, εξηγώντας ότι επιλέγοντας την Σακελλαροπούλου, επέλεξε την οδό της «προόδου».

Το δημοσίευμα, αναφέρει ότι παρά την ελληνική νομοθεσία, που προβλέπει υποχρεωτική ποσόστωση 40% των γυναικών στην πολιτική, οι γυναίκες σπάνια εκλέγονται. Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει μόνο δύο γυναίκες υπουργούς, όπως εξάλλου και του αριστερού προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Πριν από ένα χρόνο, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε ήδη προειδοποιήσει για την κατάσταση αυτή. Μιλώντας σε συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, είχε υπογραμμίσει την «μακρά πάλη των γυναικών προς την ισότητα». “Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν, τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί”, τόνισε  τότε. Μία κατάσταση, που έχει καταγγελθεί επίσης και από τις ενώσεις υπεράσπισης των γυναικών, οι οποίες πρόσφατα πολλαπλασίασαν τις διαδηλώσεις, προβάλλοντας τις διακρίσεις και τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα.

Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προκαλεί ρήξη. Η γενική γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα είναι αισιόδοξη και εκφράζει την ελπίδα ότι η εκλογή αυτή θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην ώθηση των γυναικών για να βρουν μια αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία».Παραμένει να δούμε αν αυτή η εκλογή δεν αποτελεί, κυρίως, αποτέλεσμα επικοινωνιακής πολιτικής.  Ορισμένοι αναλυτές το βλέπουν ως «τέχνασμα» του πρωθυπουργού, ο οποίος επικρίνεται συχνά για τις θέσεις του σχετικά με τα δικαιώματα.

Τίτλος: Grèce : Ekaterini Sakellaropoulou, première femme president

Η πρώτη δήλωση της ΠτΔ: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού ρόλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: