Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου 8η πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ [live]

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκλέγεται ως 8η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η πρόταση του πρωθυπουργού συγκεντρώνει περισσότερες από 250 ψήφους, πολύ περισσότερες από τις 200 που απαιτεί το Σύνταγμα για την πρώτη ψηφοφορία.

Από την ψηφοφορία θα λείπουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος των οποίων η επιστολική πρόθεση ψήφου δεν θα συνυπολογιστεί.

Μετά την επιβεβαίωση της εκλογής που θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία ο πρόεδρος της Βουλής συνοδευόμενους από τους αντιπροέδρους θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 12 Μαρτίου και την επομένη θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας προέδρου.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι της Δημοκρατίας ήταν: Μιχαήλ Στασινόπουλος (μεταβατικός), Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής (2 θητείες), Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (2 θητείες), Κάρολος Παπούλιας (2 θητείες), Προκόπης Παυλόπουλος.

Από τον Στασινόπουλο στη Σακελλαροπούλου: Οι Προεδρικές Εκλογές στην Ελλάδα από το 1974 ως σήμερα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: