Η διάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει Δυτικά Βαλκάνια – ΕΕ, λέει ο Σέρβος ΥΠΕΞ

File Photo: Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς (Δ) με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια (Α) κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα στις 11/12/2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαιρέτισε την ελληνική πρωτοβουλία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Σέρβος Υπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη διοργάνωση, στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, της υπουργικής διάσκεψης με την ονομασία «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης στη χώρα του.

Μιλώντας σε συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ, που διοργάνωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σερβία, Γιώργος Διακοφωτάκης, ο κ. Ντάτσιτς ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία και εξήρε την αποφασιστικότητα και την συνέπεια που επιδεικνύει για να δοθεί νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τον τόπο από όπου θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Θέλω, επίσης, να διαβεβαιώσω ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της σερβική κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις βαλκανικές χώρες και υπενθύμισε ότι σε αυτήν την πόλη, το 2003, στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, άνοιξε ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βαλκανικών χωρών. Όπως διαπίστωσε, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρήθηκαν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις του 2003. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι με την υπουργική διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο και τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάιο στο Ζάγκρεμπ θα επανέλθει στο προσκήνιο η «ατζέντα Θεσσαλονίκη 2003» και θα γίνουν θετικά βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ν. Πέλπας
Βελιγράδι, Σερβία

Δένδιας: Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: