Η ΔΕΠΑ κέρδισε την τουρκική BOTAS: Απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου

H ελληνική δημόσια επιχείρηση αερίου ΔΕΠΑ, κέρδισε μια νομική υπόθεση για μια συμφωνία προμήθειας έναντι της τουρκικής δημόσιας επιχείρησης ενέργειας BOTAS. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η ελληνική εταιρία αερίου ΔΕΠΑ ανακοινώνει ότι κέρδισε υπόθεση για συμφωνία προμήθειας έναντι της τουρκικής BOTAS, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

H ελληνική δημόσια επιχείρηση αερίου ΔΕΠΑ, που προορίζεται να ιδιωτικοποιηθεί φέτος, κέρδισε μια νομική υπόθεση για μια συμφωνία προμήθειας έναντι της τουρκικής δημόσιας επιχείρησης ενέργειας BOTAS, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ίδια η εταιρία.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η BOTAS θα έπρεπε να περικόψει αναδρομικά τις συμφωνηθείσες τιμές φυσικού αερίου που κατέβαλε η ΔΕΠΑ, όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ σε ανακοίνωσή της. Επισημαίνεται ακόμα ότι η απόφαση αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μια δεκαετή νομική μάχη μεταξύ της ΔΕΠΑ και της BOTAS και οι συνέπειές της αποτιμώνται από τη ΔΕΠΑ.

Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι η νέα τιμολόγηση θα εφαρμοστεί  από το 2011 μέχρι και σήμερα και ότι η ΔΕΠΑ είχε καταβάλει στην BOTAS 181 εκατ. δολάρια σύμφωνα με μια προηγούμενη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ως μέρος της νομικής διαμάχης που ξεκίνησε το 2009. Η BOTAS δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να προβεί σε σχόλιο.

Η ΔΕΠΑ εισάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών και υγροποιημένο σύμφωνα με μακροχρόνια συμβόλαια με την BOTAS, τη ρωσική Gazprom και την αλγερινή Sonatrach. To συμβόλαιο προμήθειας με την BOTAS που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ολοκληρώνεται το 2021.

Η Ελλάδα έχει κατακερματίσει την ΔΕΠΑ και ανακοινώσει την πώληση του 100% των μεριδίων και του δικτύου διανομής της. Σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των δραστηριοτήτων χονδρικής και λιανικής αργότερα τον Ιανουάριο.

Τίτλος: Greek gas utility DEPA says wins case over supply deal with Turkey’s BOTAS

Το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» καλύπτει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη λέει το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: