Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα: Σε εξέλιξη η μεγάλη κακοκαιρία «Ηφαιστίων»

Ηλιοβασίλεμα στο χιονισμένο όρος Φαλακρό στον νομό Δράμας, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Ισχυρά ήταν τα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν χθες Δευτέρα στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, όπως αναμενόταν, εκδηλώθηκαν για ακόμα μια φορά, στην Κρήτη, ενώ κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια.

Για σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης και αναμένεται να εξασθενήσουν από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια και οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από σήμερα το απόγευμα.

Δελτίο καιρού για σήμερα Τρίτη

Χιονόνερο και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στην Αττική και την Εύβοια, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις με λίγες σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήμα της Δυτικής Κρήτης και των Βορείων Κυκλάδων αναμένονται την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020. Τοπικά ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Αττική, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, κατά περιόδους στη Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ανατολική Βοιωτία και τη Σκύρο. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα εκδηλωθούν βροχές με ισχυρά φαινόμενα και λίγες σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Κρήτης και πιθανόν των Βορείων Κυκλάδων. Τοπικά ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -5 έως 7, στην Ήπειρο από -3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 0 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 7, και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη από 5 έως 9 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα στα βόρεια πελάγη και από προς το βράδυ στα υπόλοιπα. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προοδευτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και με έως 9 με 10 μποφόρ στα ορεινά, στα ημιορεινά και στα ανατολικά παράλια, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης και κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και πολύ κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς.

Tο πέρασμα του «Ηφαιστίωνα» από τη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ ήδη από το πρωί της Δευτέρας έδειξε τα «δόντια» του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη η κακοκαιρία μετατοπίζεται προς την Ρόδο, ενώ δεν αποκλείεται τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης να υπάρξουν χιονοστρώσεις στα βόρεια προάστια.

Σήμερα Τρίτη ο «Ηφαιστίων» θα χτυπήσει τις περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ θα συνεχίσει ακόμα και σε πιο πεδινά υψόμετρα. Την ίδια ώρα ισχυρές καταιγίδες θα επιμείνουν στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και οι άνεμοι μέχρι το μεσημέρι θα είναι από 9-10 μποφόρ.

Όσον αφορά την Αττική, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, κατά τη διάρκεια της νύκτας θα υπάρξει ένταση των χιονοπτώσεων κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα των βορείων προαστίων και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής Αττικής. Ακόμη υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο και για χιονοστρώσεις. Ωστόσο η υποχώρηση των φαινομένων θα γίνει σταδιακά από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το κρύο θα παραμείνει έντονο.

  • Το χτύπημα του «Ηφαιστίωνα»

Το πέρασμα του «Ηφαιστίωνα» από την Αττική έθαψε ξανά τα Βίλια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο. Και αυτό λίγες μόνο μέρες μετά το χτύπημα της «Ζηνοβίας». Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής θέλοντας να προλάβουν την κακοκαιρία έσπευσαν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία η πυκνή χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στη λίμνη Μπελέση, με τους οδηγούς να βάζουν αλυσίδες στα οχήματά τους, έτσι ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.

Παράλληλα το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής πήρε «φωτιά» από δεκάδες κλήσεις που αφορούσαν κοπές δέντρων. Οι περιοχές όπου εμφανίζονται προβλήματα είναι σε Ανατολική και Βόρεια Αττική, ενώ μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 60 κλήσεις.

Από την άλλη πλευρά ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες ανάλογες με εκείνες της προπαραμονής της πρωτοχρονιάς όταν και έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, κόβοντας στα δύο τη χώρα. Μάλιστα στις Αφίδνες βρίσκονται παρατεταγμένες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έτσι ώστε αν χρειαστεί να επέμβουν. Σκοπός είναι να μην διακοπεί και πάλι η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό.

  • Stop στις λεωφόρους Πάρνηθος και Πεντέλης

H Αστυνομία για λόγους ασφαλείας, απαγόρεψε την κυκλοφορία των οχημάτων, στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του εστιατορίου “Ζυγός”, στο ρεύμα προς καζίνο. Παράλληλα διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη, επί της οδού Κλεισθένης και λεωφόρου Πεντέλης, από τη συμβολή με την οδό Αναπαύσεως, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεντέλη.

Επίσης, κλειστή είναι η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού.

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 22ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

  • «Θάφτηκαν» στο χιόνι χωριά στην Εύβοια

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις «έθαψαν» χωριά ακόμα και στην Εύβοια. Στη Σέτα το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ υπήρξαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων η ΔΕΗ καταβάλλει προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασε χιονοθύελλα. Αυτοκίνητα καλύφθηκαν από το χιόνι ενώ οι ρυπές του ανέμου ήταν εκκωφαντικές. Στα Χανιά η θάλασσα βγήκε στη στεριά, ενώ κομμάτια βράχων αποκολλήθηκαν και έπεσαν σε τμήμα δρόμου του βόρειου οδικού άξονα.

Επιπλέον για περισσότερες από οκτώ ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα η Άνδρος και η Τήνος. Επίσης ο «Ηφαιστίωνας» κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Στο μεταξύ αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια κωπηλάτη τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Λούτσας. Ο άνδρας αγνόησε τις κακές καιρικές συνθήκες και μπήκε στη θάλασσα. Ο εντοπισμός του έγινε από Super Puma.

Παγωνιά, πολλά μποφόρ και χιονοθύελλες φέρνει ο Ηφαιστίων και την Τρίτη: Αναλυτική πρόβλεψη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: