Η αστυνομία απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του προέδρου του κόμματος FARC, στην Κολομβία

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του προέδρου του κόμματος FARC, στην Κολομβία. Στο στιγμιότυπο διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. EPA, ERNESTO GUZMAN JR




Η αστυνομία της Κολομβίας απέτρεψε απόπειρα κατά της ζωής του Ροδρίγο Λονδόνιο, τον άλλοτε ηγέτη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), γνωστό επίσης με το nom de guerre Τιμοσένκο, γνωστοποίησε ο διοικητής της στρατηγός Όσκαρ Ατεορτούα.

Ο στρατηγός δήλωσε ότι οι άνδρες του σκότωσαν δύο υπόπτους που επρόκειτο να διαπράξουν επίθεση εναντίον του Τιμοσένκο κατά διαταγή των επικεφαλής αποστατών των FARC που αποφάσισαν να ξαναπάρουν τα όπλα πέρυσι.

«Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια με σκοπό να δολοφονηθεί ο Ροδρίγο Λονδόνιο Ετσέβερι, πρόεδρος του πολιτικού κόμματος FARC», είπε ο στρατηγός Ατεορτούα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Αρμένια.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας διευκρίνισε ότι για την απόπειρα κατά της ζωής του Λονδόνιο αποκάλυψε ένας πληροφοριοδότης των αρχών.

Ο Λονδόνιο, επικεφαλής των FARC όταν υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης με την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος τον Νοέμβριο του 2016, είναι πλέον πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη, που διατήρησε το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης, το κόμμα FARC έχει εξασφαλισμένες πέντε έδρες στη Γερουσία και άλλες πέντε στη Βουλή για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, ως το 2026.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανέφερε πως οι δύο άνδρες στους οποίους είχε ανατεθεί να διαπράξουν τον φόνο σκοτώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε δρόμο που συνδέει τις περιφέρειες Κιντίο και Βάγιε δελ Κάουκα, όπου τους εντόπισαν στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ατεορτούα, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε περιοχή όπου περιόδευε ο Λονδόνιο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φερόμενοι ως δράστες έλαβαν οδηγίες στη Βενεζουέλα από τον Ιβάν Μάρκες και τον Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, ή «Ελ Πάισα», δύο πρώην διοικητές μονάδων των FARC που ανακοίνωσαν τον Αύγουστο πως ξαναπαίρνουν τα όπλα διότι πιστεύουν ότι η συμφωνία ειρήνης αποτελεί κενό γράμμα.

Ο ένας από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης τον οποίο σκότωσαν αστυνομικοί ανήκε στο παρελθόν σε ειδική μονάδα προστασίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ηγετών των πρώην ανταρτών που το τρέχον διάστημα συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Κολομβίας.

Ούτε ο Ροδρίγο Λονδόνιο, ούτε το κόμμα FARC έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες για την απόπειρα.

Πληροφορίες από το Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπογοτά, Colombia

Χιλιάδες άνθρωποι στον Καναδά τιμούν τα θύματα της συντριβής του αεροπλάνου στο Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: