Η Άγκυρα εκβιάζει την Κύπρο: Απαιτεί να μπουν στο “ψυγείο” τα ενεργειακά, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Πηγή φωτογραφίας: @TCEnerji




Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την ισχυρή της στρατιωτική θέση στην περιοχή, επιχειρεί να επιβάλει μιας μορφής εμπάργκο γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η αντίδραση της Άγκυρας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας, στη Ρώμη, αποτελεί εκβιασμό κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία απαιτεί και πάλι να μπουν τα ενεργειακά στο ψυγείο μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Στην ουσία αυτό που θέλει είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να αποποιηθεί της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ντι Μάιο, κατέγραψε την ενόχλησή του για τη στήριξη της Ιταλίας προς την Κύπρο, υποδεικνύοντας στη Ρώμη «να εγκαταλείψει τη στάση να αγνοεί τους Τουρκοκύπριους».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε «ατυχή δήλωση» από πλευράς Ιταλίας. Η Άγκυρα διαμηνύει ότι οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης της ΤΡΑΟ «γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ, όχι της Τουρκίας». Υποστηρίζει πως «μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα, η ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές της που αφορούν στις αδειοδοτήσεις».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «η εγγύηση των δικαιωμάτων είναι δυνατή με το να σταματήσουν από κοινού όλες οι παράκτιες εργασίες στο νότιο τμήμα του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού, ή στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου για συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Εν ολίγοις, αυτό που στοχεύει η Τουρκία είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να οδηγήσει τα ενεργειακά υπό τον πλήρη έλεγχό της.

«Θα διασφαλίσει τα δικαιώματά της σε Αν. Μεσόγειο και Λιβύη»

Μετά από 4,5 ώρες συνεδρίασης υπό τον Ταγίπ Ερντογάν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μαζί με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο θα διασφαλίσει και την επικράτηση της ασφάλειας και σταθερότητας στη Λιβύη. «Η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν σε κάθε πεδίο», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Φιλελεύθερος-Ανδρέας Πιμπίσιης

Η Τουρκία με τις παράνομες ενέργειες πράττει σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, λέει η Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: