Η Άγκυρα αγνοεί τις ΗΠΑ και πλημμυρίζει μισθοφόρους τη Λιβύη: Μισθός 2.000 ευρώ και τουρκική υπηκοότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ. Photo via Twitter, Τουρκική Προεδρία




Δυο χιλιάδες Σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα έχουν ήδη καταφθάσει ή αναμένονται από την Τουρκία στη Λιβύη πανέτοιμοι να πολεμήσουν στα πεδία μαχών, αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian, σε μια εξέλιξη που  αποδεικνύει ότι η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά κάθε διεθνή καταδίκη για την εμπλοκή της στην περιοχή.

Επικαλούμενη συριακές πηγές  σε τρεις χώρες, η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη που απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω τον άγριο εμφύλιο πόλεμο της περιοχής.

Το δημοσίευμα σημειώνει, επικαλούμενο πηγές του Συριακού Εθνικού Στρατού, ότι οι μαχητές αυτοί έχουν υπογράψει εξάμηνα συμβόλαια απευθείας με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ για 2.000 ευρώ το μήνα παρά με τον τουρκικό στρατό, αποκτώντας σε κάθε περίπτωση ένα τεράστιο ποσό σε σχέση με τα 90 δολάρια που κερδίζουν από τις μάχες στη Συρία.

Η ίδια πηγή λέει ότι οι μισθοφόροι αυτοί έχουν λάβει υποσχέσεις ότι θα τους απονεμηθεί η τουρκική υπηκοότητα, «ένα καρότο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ως δέλεαρ για να εντάξει μαχητές στο μισθολόγιό της  για αρκετά χρόνια».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Guardian, καλύπτει και τα ιατρικά έξοδα των τραυματιών ενώ έχει αναλάβει την ευθύνη και για τον επαναπατρισμό των σορών των νεκρών στη Συρία.

Ως προς τις ημερομηνίες άφιξης, το δημοσίευμα λέει ότι στις 24 Δεκεμβρίου έφυγαν από τη Συρία 300 μαχητές τους οποίους ακολούθησαν πέντε ημέρες αργότερα, 350 άνδρες.

Οι 650 αυτοί μαχητές έφτασαν αεροπορικώς στην Τρίπολη ενώ ακολούθως τοποθετήθηκαν σε προκεχωρημένες θέσεις στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Άλλοι 1.350 Σύροι μαχητές, πάντα κατά τον Guardian, πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου.

Άγκυρα και Τρίπολη έχουν κατ επανάληψη  αρνηθεί την παρουσία Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν έκανε λόγο για αποστολή μόλις  35 στρατιωτών στην Τρίπολη.

Πως τον λένε;  Χαφτάρ; Χαντάρ;
Ορισμένοι εξ’ αυτών βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και άλλοι εκπαιδεύονται ακόμα σε κέντρα στη νότια Τουρκία ενώ προς τη Λιβύη ταξιδεύουν και άνδρες της Islamist Sham Legion.

Τον τελευταίο μήνα μάλιστα χρήστες σε κοινωνικά μέσα ανέβασαν φωτογραφίες που εικονίζουν άνδρες με συριακή προφορά  να λένε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι στην Λιβύη για να υπερασπίσει το Ισλάμ .

Σε ένα από αυτά τα στιγμιότυπα, ενδεικτικά του μισθοφορικού χαρακτήρα του στρατεύματος, ένας άνδρας λέει «Ελευθερώσαμε ολόκληρο αυτό το στρατόπεδο από τις δυνάμεις του Χαφτάρ». Και πριν ολοκληρώσει τη φράση του στρέφεται σε έτερο… μαχητή ρωτώντας: Πως τον λένε αυτόν, Χαφτάρ; Χαντάρ;

Με πληροφορίες από Guardian

Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τουρκία και τη Ρωσία να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: