Γυναίκες στα υπουργεία Εξωτερικών & Οικονομικών της νέας ισπανικής κυβέρνησης

H Μαρία Χεσούς Μοντέρο αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Σάντσεθ. EPA/Victor Lerena




Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα διορίσει υπουργό Εξωτερικών της χώρας την Αράντσα Γκονθάλεθ, η οποία είναι σήμερα αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Επίσης, γυναίκα αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών, η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η οποία ασκούσε τα ίδια καθήκοντα μέχρι σήμερα.

Η Γκονθάλεθ, 50 ετών, κατείχε επίσης εκτελεστικά αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), όπου διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του Πασκάλ Λαμί. Είναι ειδική στο διεθνές εμπόριο και από το 2013 επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Εμπορίου, μιας κοινής υπηρεσίας του ΠΟΕ και του ΟΗΕ αποστολή της οποίας είναι να καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις αναπτυσσόμενων χωρών.

Πριν απ’ αυτό είχε αρχίσει την καριέρα της σε ένα δικηγορικό γραφείο και στη συνέχεια είχε αναλάβει διάφορα καθήκοντα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας υπήρξε από το 2002 έως το 2004 εκπρόσωπος σε θέματα εμπορίου.

Η Αράντσα Γκονθάλεθ, η οποία ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και βασκικά, θα διευθύνει ένα υπουργείο Εξωτερικών «στο οποίο προτεραιότητα θα έχει η οικονομική διπλωματία», ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του Σάντσεθ.

Θα αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και του κόμματος Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μαδρίτη, Ισπανία

Ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σάντσεθ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: