Φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες: Ο Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο για το “ξεκαθάρισμα”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα , Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Ουάσιγκτον σε μία περίοδο, που την χαρακτηρίζει η αναταραχή σε αμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο:

Η επερχόμενη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, έχει αποσυντονίσει και αποπροσανατολίσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και η ευθεία σύγκρουση με το Ιράν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την Αμερική και για τη Μέση Ανατολή.

  • Η δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του αγαπημένου τέκνου της ιρανικής ελίτ -και όχι μόνο- προκαλεί ήδη δυσάρεστες καταστάσεις για την Αμερική και τους συμμάχους της, που αναμένουν την αντίδραση του Ιράν. Φαίνεται ότι θα είναι ισχυρή η αντίδραση και θα γίνει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Στην περίπτωση αυτή η Αμερική θα απαντήσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Μέσα σ’ αυτό το πολεμικό σκηνικό έφτασε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να συζητήσει με τον κ. Τραμπ μία ατζέντα που περιλαμβάνει πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, και άλλα ζητήματα που αφορούν τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

  • Τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα ταυτίζονται το τελευταίο διάστημα με τα αμερικανικά καθώς συνεχίζεται η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που ξεκίνησε από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
  • Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Ελλάδα και την ευρύτερη γειτονιά μας, υπογραμμίζουν σε όλους τους συνομιλητές τους ότι η χώρα μας διακρίνεται από σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή και είναι μία χώρα με μειωμένο αντιαμερικανισμό, σε αντίθεση με την Τουρκία, την οποία ακόμα καλύπτει ο κ. Τραμπ, όπου παρατηρείται μία αυξανόμενη απέχθεια προς την Αμερική με προσωπική ευθύνη του Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης τονίζουν ότι οι στρατιωτικές σχέσεις αναπτύσσονται με απίστευτους ρυθμούς και έχει φτάσει σε ένα σημείο η συνεργασία, που δεν παρατηρείται με άλλους συμμάχους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να λάβει την υποστήριξη του κ. Τραμπ σε όλα τα θέματα της ατζέντας, στα οποία όμως ο Λευκός Οίκος περιέλαβε δύο  επικίνδυνα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να «χαλάσουν» την επίσκεψη. Αφορούν τις οικονομικές και λοιπές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα και τη Ρωσία.

  • Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Τραμπ θα τονίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με την τεχνολογία 5G, την αντιμετώπιση της κακοήθους επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Αμερικανοί, δια του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορν Ρος, που διατηρεί και προσωπική σχέση με τον κ. Μητσοτάκη και μερικούς υπουργούς του, έστειλε «στεγνή» δημόσια προειδοποίηση στην Αθήνα για την «εισβολή» της Κίνας στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με Έλληνες αξιωματούχους ήταν ακόμα πιο σκληρός.

Σε μία περίπτωση στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να του απαντήσει δημόσια, με ευγενικό μεν τρόπο, αλλά και με το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη χώρα, που σέβεται τις συμμαχίες της. Πιστεύεται ότι ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει στη «γραμμή» που χάραξε ο υπουργός του.

  • Σε ότι αφορά την «κακοήθη επιρροή», η αναφορά γίνεται για τη Ρωσία και την συνεχή προσπάθεια της να διεισδύσει στα Βαλκάνια και ειδικά στην Ελλάδα. Στο θέμα αυτό, η δουλειά του κ. Μητσοτάκη θα είναι εύκολη, καθώς και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έχουν αντιμετωπίσει την όποια διείσδυση αποτελεσματικά.
  • Άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει στρατόπεδο και οι Αμερικανοί θα έπρεπε να έχουν εκτιμήσει αυτή την απόφαση και να ανταμείψουν την Ελλάδα. Δεν το έκαναν.

Ο Λευκός Οίκος, κατά τα άλλα, ετοιμάζει μία καλή επίσκεψη για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του θα φιλοξενηθούν με όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Blair House, την «προεδρική κατοικία» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τις κυρίες τους, θα δεξιωθούν το πρωθυπουργικό ζεύγος στο περίφημο Roosevelt Room του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία 300 προσκεκλημένων, οι οποίοι είναι μέλη της πολιτικής, επιχειρηματικής, οικονομικής και δημοσιογραφικής ελίτ της Ουάσιγκτον.

  • Αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, να μην πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι -όπως είναι αναμενόμενο- θα ασχοληθούν με τα προβλήματα του κ. Τραμπ και όχι με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Όμως είναι βέβαιο ότι στο Όβαλ Όφις και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες ο κ. Τραμπ θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό και θα αδράξει την ευκαιρία για να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.
  • Οι διπλωμάτες που ασχολήθηκαν με την επίσκεψη ελπίζουν και «προσεύχονται» ότι ο κ. Τραμπ δεν θα χαλάσει το κλίμα με αναφορές στον «καλό του φίλο» Ερντογάν. Στην περίπτωση αυτή αναμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει όπως αρμόζει στην περίπτωση, υπογραμμίζοντας την άνευ προηγουμένου προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι η ευκαιρία για ένα καλό “ξεκαθάρισμα” των σχέσεων./

Πιστεύεται πάντως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τοποθετηθεί για τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και δεν θα δικαιολογήσει τις παρανομίες της Τουρκίας. Βέβαια Τραμπ είναι αυτός. Όλα τα περιμένει κανείς από την αφεντιά του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταδικάσει την παράνομη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, και ο ίδιος ο κ. Τραμπ, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Ερντογάν αποδοκίμασε τη στάση της Τουρκίας και την απόφασή της να στείλει τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη.

Μερικοί, λόγω της στάσης της Αμερικής στα θέματα που αφορούν την Τουρκία, λένε “φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες”. Ίσως να έχουν και δίκιο. Αλλά έφτασε η στιγμή που πρέπει να βλέπουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μακριά από τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Ο Ερντογάν δεν ακούει κανένα και η χώρα μας πρέπει να αποφασίσει ότι η ίδια θα προστατεύσει τον εαυτό της.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ας φωνάζουν οι “άκαπνοι”: Μία ευχάριστη έκπληξη για Ελλάδα και Κύπρο η συμφωνία για τον αγωγό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: