F-35 στο τραπέζι, αμερικανικά «δώρα» για το Πολεμικό Ναυτικό και ένας βασικός γρίφος…

FILE PHOTO: Αμερικανικά μαχητικά F-35. Φωτογραφία: US Air Force




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Ευρύ αμυντικό briefing έχει γίνει ήδη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος από την Κυριακή θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και την ερχόμενη Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών θ’ ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών ώστε να συζητηθούν διμερή θέματα, ανάμεσα σε αυτά και τα αμυντικά.

  • Στους αξιωματούχους που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος γνωρίζει πλέον μετά από σχεδόν έξι μήνες θητείας όλες τις ανάγκες που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Πάντως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας φέρνει προβληματισμό στο Πολεμικό Ναυτικό, που έχει πολλές ανοιχτές προκλήσεις ν’ αντιμετωπίσει τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο Ελληνικό Επιτελείο σημειώνουν ωστόσο ότι όλες οι ενημερώσεις είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν την Ελληνική αποστολή και δεν αφορούν μόνο το F-35 που ανήκει στο μέλλον, αλλά και το πως θα καλυφθούν υπάρχουσες ίσως και κρίσιμες ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι ο φάκελος της αμυντικής συνεργασίας και των αναγκών περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο για το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.

Γρίφος για το Πολεμικό Ναυτικό

Στην Αμερικανική ατζέντα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα εκτός του μαχητικού 5ης γενιάς- που θα είναι μια συζήτηση ξεχωριστή- θα υπάρχουν προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

  • «Ανθρωποβόρες» και υπέρογκες σε κόστος συντήρησης είναι αυτές οι προτάσεις λένε ανώτατα στελέχη, όμως δεν απορρίπτονται αν πρώτα δεν εξεταστούν ενδελεχώς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει Αμερικανικά πλοία, αντιτορπιλικά ή ακόμη και τα μεγαλύτερα Καταδρομικά.
  • Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εφόσον από τις ΗΠΑ υπάρξουν «ειδήσεις ενίσχυσης» του στόλου αυτό έχει κι άλλη μια προέκταση. Θα είναι ένα σαφές μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε μια κρίσιμη για την περιοχή εποχή κυρίως αν εκτός της παραχώρησης μονάδων επιφανείας, αυτές συνοδεύονται και με αποδέσμευση ανάλογων όπλων.
  • Μπορεί οι συζητήσεις για τις Γαλλικές φρεγάτες να συνεχίζονται ή καλύτερα να τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους για την τελική διαμόρφωση του Ελληνικού πλοίου. Όμως κάτι που καίει το Πολεμικό Ναυτικό είναι και η αναζητούμενη ενδιάμεση λύση μέχρι την έπαρση της γαλανόλευκης στην πρώτη Ελληνική Belh@ra.
  • Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον πως αν μείνει η χώρα με τον ίδιο πολεμικό στόλο τα επόμενα χρόνια, η ψαλίδα του ισοζυγίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ίσως για πρώτη φορά θα ξεφύγει τόσο πολύ υπέρ της γείτονος που μετά δύσκολα θα μπορέσει να φτάσει στα υπάρχοντα αυτή τη στιγμή επίπεδα.
  • Με την προσθήκη μικρού αριθμού πολεμικών πλοίων, το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει την απαραίτητη ανάσα μέχρι την άφιξη των δυο Γαλλικών φρεγατών. Και έως ότου αποφασιστεί- αναλόγως των οικονομικών συνθηκών- αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε παραγγελία περισσότερων Belh@ra ή θα θελήσει μια άλλη λύση, για παράδειγμα Κορβετών.
  • Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να παραμείνει ισχυρό πράγμα που με τα υπάρχοντα πλοία να γερνάνε περισσότερο, θα είναι υπό αμφισβήτηση η απαιτούμενη ισχύς του μέσα στην επόμενη πενταετία. Μπορεί οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού να είχαν ζητήσει το λιγότερο τέσσερις νέες Γαλλικές φρεγάτες, όμως αυτό μέχρι στιγμής μοιάζει μόνο ως όνειρο με βάση τις υπάρχουσες δημοσιονομικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ δεν έχει ξεκινήσει καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ομιλούμε για ένα νέο πρόγραμμα που αφορά τις εξοπλιστικές ανάγκες των επόμενων χρόνων πέραν του 2025. Βέβαια ακόμη και οποιασδήποτε μορφής συμφωνία επιτευχθεί στην παρούσα φάση, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε Ελληνικά F-35.

Ο Ερντογάν θα στρατικοποιήσει το μνημόνιο με τη Λιβύη: Θέλει ένταση για να εκβιάζει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: