Εξελίξεις στην αν. Μεσόγειο και νέα έκνομη ενέργεια Τουρκίας συζήτησαν Κούσιος και Λιλλήκας

File Photo: Ο Κυριάκος Κούσιος. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την νέα έκνομη επέμβαση της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ συζήτησαν σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή τους ο κ. Κούσιος είχαν επίσης την ευκαιρία να έχουν μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τις σχέσεις κυβέρνησης με τα κόμματα και την αντιπολίτευση. «Εξέφρασα για ακόμα μια φορά τον σεβασμό μας προς όλα τα πολιτικά κόμματα, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε ως ένα βασικό πυλώνα της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ανέφερε πως η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και επιθυμητή «γατί διατηρεί την κυβέρνηση σε κατάσταση εγρήγορσης για την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων του τόπου και του λαού μας».

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας με τη γεώτρηση που προγραμματίζει στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. «Ανησυχούμε γιατί εκτιμούμε ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει μόνο στο οικόπεδο 8. Εκτιμούμε ότι η Τουρκία έχει στρατηγική να κλιμακώσει την ένταση και αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε ένα θερμό επεισόδιο», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Επεσήμανε πως η Τουρκία ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική που θέλει να μας θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την απειλή των όπλων. «Για αυτό επιβάλλεται εθνική συστράτευση αλλά και διαμόρφωση συλλογικά μιας τέτοιας πολιτικής που θα καταστήσει τους τουρκικούς στόχους ανέφικτους. Πρέπει ως μικρή χώρα που είμαστε να δράσουμε στον βαθμό που μπορούμε προληπτικά γιατί δύσκολα μπορούμε να αναστρέψουμε δεδομένα που θα δημιουργηθούν εκ των υστέρων», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το ταχύτερο δυνατόν το Εθνικό Συμβούλιο «για να έχουμε μίαν ολοκληρωμένη αξιολόγηση αλλά και ανταλλαγή απόψεων για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κλιμάκωση της έντασης και επιθετικότητας από πλευράς της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά το λιβυκό πρόβλημα, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί για κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι τόσο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος «γιατί το γεγονός ότι απουσίαζαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δυο άμεσα εμπλεκόμενα μέρη δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για ομαλή εφαρμογή της όποιας συμφωνίας και κυρίως για την ολοκλήρωση των λεπτομερειών που είναι σημαντικές σε αυτές τις περιπτώσεις που απαιτούνται για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της Λιβύης».

Εξέφρασε φόβο πως και στην περίπτωση της Λιβύης η Τουρκία με τα επεκτατικά της σχέδια δεν θα αποδειχθεί ένας εταίρος που μπορεί να σεβαστεί την όποια συμφωνία έχει επιτευχθεί. «Αντίθετα φοβάμαι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με τους τρόπους που ξέρει να παρεμβαίνει στο εσωτερικό της Λιβύης στην προσπάθειά της να καταστεί ο ηγεμόνας της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Κούσιο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως μετέφερε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο την πάγια στάση τους έναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση που είναι στάση αντιπολίτευσης, αλλά όχι της στείρας αντιπολίτευσης.

«Είμαστε πάντα ανοικτοί υπέρ του διαλόγου. Σε όλα τα θέματα επιχειρούμε πέραν από τις όποιες διαφωνίες εκφράζουμε εκεί που έχουμε διαφορές κυρίως να καταθέτουμε προτάσεις με ένα και μοναδικό στόχο: να συμβάλουμε στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων στο να ξεπεραστούν και να επιλυθούν προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο», σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως στόχος όλων θα πρέπει να είναι το πώς θα πάει ο τρόπος μπροστά.

ΚΥΠΕ, Μαρία Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος

Μπορέλ: Επισπεύδονται οι κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: