Έτοιμος να διακόψει το Super League ο Μητσοτάκης: “Πόλεμος” με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Τον παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




«Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα, κλεισίματα τραπεζών και για το πώς οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ουσιαστικά σε προηγούμενη πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρωτολογία του που είχε προηγηθεί.

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Δε θα διαφωνήσω μαζί σας ότι στην κοινωνία υπάρχει όντως μία διάχυτη ανησυχία για το προσφυγικό και για την έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όμως υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και το αίσθημα της εμπιστοσύνης». Έκανε μάλιστα αναφορά στο γεγονός ότι αν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα δεν θα προηγείτο η ΝΔ με διπλάσια διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις»

  • Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και τόνισε: «Οι τελευταίες μέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μία μίζερη πραγματικότητα. Την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της -κάτι που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε- πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα, από μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα. Είκοσι χρόνια τουλάχιστον το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα και καμία κυβέρνηση – ούτε η δικιά σας- δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει».

Πρόσθεσε: «Η φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να φυλακίζεται σε μια γκρίζα κερκίδα» επισημαίνοντας «Να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει την καθημερινή προσωπική μάχη που δίνει ο κάθε Έλληνας πολίτης για να ζήσει καλύτερα και να προκόψει».

Χθες, η Κυβέρνηση σε μια κίνηση καταλαγής ψήφισε μια νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση, όχι απόφαση, γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σύμφωνα με την νέα διάταξη η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί πια στην τιμωρία, όχι όμως στην εξόντωση της. Ρωτώ, λοιπόν, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την διάταξη; Αυτό είναι, λοιπόν, το πρώτο ερώτημα το οποίο θέτουμε. Κατά συνέπεια, δεν μιλάμε για μια αθλητική διευθέτηση, αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση, εξάλλου, θα επιληφθεί τελικά η Αθλητική Δικαιοσύνη. Κρίναμε, ωστόσο, έκρινα εγώ προσωπικά, ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Γι’ αυτό και πρώτος εγώ τόλμησα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή μας ο οποίος συμπεριφέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός ενός μεμονωμένου συλλόγου. Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών. Αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές, όπως ότι «η χώρα θα κοπεί στα δυο», «θα χυθεί αίμα», «οι Έλληνες θα μοιραστούν σε βόρειους και νότιους».

  • Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά και όχι οπαδικά

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η οποία επαναφέρει στο μυαλό όλων μας παλιούς όρους, όπως «νταβατζήδες» και «διαπλοκή», εσείς απλά σιωπάτε. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μη έχοντας τι να προτείνουν επί της ουσίας επέλεξαν την αποχή. Και ίσως και για αυτό η μετριοπαθής προσέγγιση της κυβέρνησης να συγκεντρώνει τα πυρά των φανατικών και από τις δύο πλευρές. Γιατί μάλλον ήταν η μόνη αναγκαία και επιβεβλημένη».

Και συνέχισε: «Κρίναμε ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε κοινωνική γι αυτό απομακρύνθηκε ένας ευρωβουλευτής μας που συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός Συλλόγου… Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά και όχι οπαδικά. Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας και κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Κάποιοι επιμένουν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς απειλώντας ακόμη και βουλευτές. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φθηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως την Πολιτείας για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσωπικά θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον».

Μητσοτάκης: Αν το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί θα αναγκαστούμε να διακόψουμε τη super league

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σήμερα προειδοποιώ ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τρόπο να προστατεύσουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία, επικοινωνία, διάσκέδαση, υπάρχει για να ενώνει κι όχι για να χωρίζει τους ανθρώπους».

«Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό αλλά οι μειωμένοι φόροι, οι περισσότερες δουλειές, τα καλά νοσοκομεία, τα καλά σχολεία τα καλά είναι πολύ πιο σημαντικά από ό,τι είναι το ποδόσφαιρο».

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League

  • Μίλησε ακολούθως για μια ύστατη ευκαιρία συνεννόησης που κρύβεται όπως είπε πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα.

«Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα.

Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στη FIFA και την UEFA και οι πρόεδροί τους θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουμε από κοινού ένα μνημόνιο ανάταξης και ανασύνταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια θα γίνει προσπάθεια ανασύνταξης του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες».

Και πρόσθεσε: «Ο θεσμός των ξένων διαιτητών, το VAR, παρά τα προβλήματά του, είναι εργαλεία τα οποία είχαμε στηρίξει όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Αποδεικνύεται, όμως, δυστυχώς, ότι δεν ήταν αρκετά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο δραστικό το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν επισκεφθούμε και μας επισκεφθούν οι ιθύνοντες της UEFA και της FIFA, να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα»

Υπογράμμισε: «Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν απειλείται η κοινωνική η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή».

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι τοπικές κοινωνίες σε μεγάλο αναβρασμό

Το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό είναι η ανησυχία, “ανησυχούμε”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, με αντικείμενο την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι “η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική”, για να σχολιάσει πως “όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τους λόγους που το κόμμα του δεν μπορεί να υπερψηφίσει τη συμφωνία και επέλεξε το “παρών”, αφού, όπως τον κατηγόρησε, δεν διασφάλισε καμία διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ σε δύσκολες στιγμές. Είπε ότι “δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας” και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του “με τη λογική του «δεδομένου» συμμάχου” που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί. Είπε ότι ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις για κοινή εθνική στρατηγική, αυτή δεν μπορεί να υπάρξει “αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού πόσο δεδομένη είναι η χώρα, πόσο δεδομένος είστε εσείς και η εξωτερική μας πολιτική, αλλά και αν δεν σταματήσετε να ενεργείτε σαν δεδομένος, όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ”.

  • Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για το “χάος” που, όπως υποστήριξε, έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο και για τους “άθλιους χειρισμούς”, την ευθύνη δεν έχει ο κ. Αυγενάκης αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. “Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος που έχετε δημιουργήσει στο χώρο του ποδοσφαίρου, γιατί η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε αυτούς τους πρωτοφανείς ακροβατισμούς”, είπε στον κ. Μητσοτάκη. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν πίσω από την αντικατάσταση και την επιλογή δύο μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. “Είναι σα να αλλάζεις τον διαιτητή της αναμέτρησης στο ‘90 και ο νέος διαιτητής να σφυρίζει πέναλτι στο ‘93”, είπε. “Δική σας ιδέα ήταν η τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε, υπό το κράτος του πανικού και των αντιδράσεων”, πρόσθεσε. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι “αναβαθμίζει τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας”.

Το ζήτημα “αναδεικνύει ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με την διαπλοκή προεκλογικά και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτια και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε”, είπε και σχολίασε ότι “μετά το χθεσινό ηχηρό σας άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, που έσπασε την κομματική πειθαρχία, ειλικρινά κατανοώ ότι περνάτε δύσκολες ώρες”. Είπε, τέλος, ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός πέρναγε δύσκολες ώρες για τις απαιτήσεις των δανειστών, τα μνημόνια ή για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες, ενώ “εσείς περνάτε για το ποδόσφαιρο”. “Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του”, σχολίασε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η ανησυχία των πολιτών για την οποία μίλησε, είναι “πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής”. Αυτό διότι, είπε στην οικονομία “οι οιωνοί δεν είναι καλοί”, στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει “με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω” και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. “Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες”, συνέχισε, μιλώντας για “αδυναμία και επιτελική ανικανότητα” της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. “Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα”, τόνισε.

“Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς”, είπε, θέτοντας το ερώτημα: “Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση -ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;”.

Τσίπρας: Ποιος Αυγενάκης; ο Μητσοτάκης παίρνει τις αποφάσεις, φυσικά και γνώριζε

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι προ δύο μηνών είχε πει στον πρωθυπουργό ότι η ” πολιτική κατευνασμού και αδράνειας” απέναντι στην Τουρκία ήταν λάθος και επικίνδυνη και αποθρασύνει την Τουρκία. Θύμισε ότι με αφορμή την σύναψη “του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου”, είχε τονίσει πως πρέπει να συμφωνήσουν σε μια κοινή εθνική στρατηγική, με ένα από τα κρίσιμα στοιχεία της να είναι: “να μην είμαστε δεδομένοι για τους Συμμάχους μας, είτε είναι Αμερικανοί είτε είναι Ευρωπαίοι”. Τον κατηγόρησε ότι ενώ συμφώνησε σε αυτό, έκανε το ακριβώς αντίθετο όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο. Δηλαδή όπως είπε ο κ. Τσίπρας: ανακοίνωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι “πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος”, έσπευσε να υιοθετήσει τις αμερικανικές θέσεις για το 5g, “σπεύσατε -μόνος σε όλη την Ευρώπη, να στηρίξετε, να επικροτήσετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Απόφαση που και οι ίδιες οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να στηρίξουν βάσει του διεθνούς δικαίου”,.
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και σε συνέντευξη του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου στον ελληνικό τύπο για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

“Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και οι Έλληνες στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία;”, ρώτησε, προσθέτοντας: “εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και που αλλάζουν το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών”..

  • Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αρνηθεί τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όταν του το είχε ζητήσει δημόσια και κατ’ ιδίαν. Στο ίδιο πλαίσιο τον κατηγόρησε ότι αντί να “παγώσει” την αμυντική συμφωνία “μέχρι να έχουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας, από τις ΗΠΑ, για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονες μας κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις”, “εσείς κάνατε το ακριβώς αντίθετο”.
    “Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να είχε καν κατατεθεί, όχι να έρχεται προς ψήφιση σήμερα”, είπε, προσθέτοντας ότι “η σπουδή σας να το ψηφίσετε χωρίς να διασφαλιστούν αυτές οι διαβεβαιώσεις, σας καθιστούν υπεύθυνο για οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη που βεβαίως όλοι θέλουμε να αποφευχθεί”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε αυτή τη συμφωνία και “προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ”. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “καθιστώντας από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος”. Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο κατεγράφη η στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του Αγωγού EastMed, καθιερώθηκε το σχήμα 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, προωθήθηκε το Νομοσχέδιο EastMed στη Γερουσία, αναβαθμίστηκαν τα F-16. “Τότε δεν είχαμε Τουρκολιβυκό Σύμφωνο”, ούτε έναν “που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν και την κ. Μέρκελ”.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κριτικής που άσκησε στον πρωθυπουργό περί “προβλεψιμότητας”, είπε ότι ορθώς συναίνεσε στην ανανέωση της επιχείρησης Sophia, αλλά δεν ζήτησε κάτι από την Ιταλία και τη Γερμανία. “Το ίδιο αφορά και στο ζήτημα της επέκτασης των κυρώσεων που κερδίσαμε με τον κ. Αναστασιάδη στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου και τώρα θα έπρεπε να είναι η στρατηγική μας να φτιάξουμε τις απαραίτητες συμμαχίες εντός της ΕΕ ώστε να επεκταθούν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, αν εκεί υπάρξουν παράνομες ενέργειες”, πρόσθεσε.

Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί “να κρύψει την πολιτική της ανεπάρκεια και τις διπλωματικές της αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές”, “πολεμοχαρείς δηλώσεις και από τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα που δήθεν θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω απ’ τα ελληνικά νησιά”.

Σε υψηλούς τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα σε σχέση με το ζήτημα που αφορά στο ποδόσφαιρο, ήταν και η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα.

  • Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική, επανέλαβε ότι όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε την αμυντική συμφωνία “σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους, όμως η κύρωση της σήμερα πριν να διασφαλιστούν από την πλευρά των ΗΠΑ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, είναι μια λάθος κίνηση”. “Ίσως δεν έχετε καταλάβει τι ψηφίζουμε σήμερα, άλλο είναι μια ad hoc χρήση άδειας βάσει των διεθνών συμφωνιών και άλλο η ετήσια συμφωνία”. “Αυτό που λέμε είναι ότι η χώρα θα έπρεπε να πάρει σαφέστατη δέσμευση ότι αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις από τον γείτονά μας οι ΗΠΑ δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις”, τόνισε.

“Ναι κ. Μητσοτάκη, εγώ ο ‘απρόβλεπτος’ ήμουν ο πρωθυπουργός μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καταφέραμε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια 8ετή κρίση”, απάντησε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι η “απρόβλεπτη” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που κατάφερε, όπως σημείωσε, να φέρει τους εταίρους στο τραπέζι για να πάρει η χώρα ρύθμιση του χρέους, που κατάφερε να δημιουργήσει buffer 37 δισ., να αναβαθμίσει την αξιοπιστία και τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας με τις συμφωνίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών”. “Έχετε το θράσος να μιλάτε για κωλοτούμπα;”, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ τιμά αυτή τη Συμφωνία. “Εγώ ο ‘απρόβλεπτος’ όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός απέναντι στον Τραμπ, ο ‘απρόβλεπτος’ δεν σκούνταγε τον Αμερικανό Πρόεδρο μπας και πει μια λεξούλα, η ‘απρόβλεπτη’ διπλωματία μας είχε εξασφαλίσει συνέντευξη Τύπου για να ακουστούν οι εθνικές μας θέσεις και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτή η ‘απρόβλεπτη’ στάση οδήγησε στη στήριξη του EastMed και στο EastMed Act”. Πρόσθεσε ότι και μόνο ο “πανηγυρισμός” για την επιστολή Πομπέο, “φανερώνει την αποτυχία της επίσκεψης σας. Γιατί δεν τα είπε ο Τραμπ εκεί και σας τα έστειλε ο Πομπέο;”.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλη η Ελλάδα έκρινε “ακούγοντας” τον κ. Τραμπ να λέει στις επίσημες διαρροές μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, βρείτε τα στην Ανατολική Μεσόγειο. “Και την άλλη μέρα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε αυτά τα απαράδεκτα και προκλητικά”, συνέχισε. Επίσης αναφέρθηκε σε συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, στην “Καθημερινή” που, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είπε να μην είναι η Ελλάδα τόσο επιθετική με την Τουρκία γιατί σπρώχνει τη σημαντική αυτή χώρα εκτός ΝΑΤΟ. Εν είδει τριτολογίας, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά σχετικό δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ” για την εν λόγω συνέντευξη που επικαλέστηκε και διάβασε σχετικό απόσπασμα.

  • “Κύριε Μητσοτάκη μιλήσατε εσείς για ‘νταβατζήδες’;”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, για το ζήτημα του ποδοσφαίρου. “Ποιοι είναι αυτοί; Έχουν ονοματεπώνυμο; Ποιοι είναι; Πώς λέγονται; Ποιος είναι ‘νταβατζής’; Ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Σαββίδης; Αυτοί είναι οι ‘νταβατζήδες’; Πείτε το, γιατί δεν το λέτε;”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. “Μιλάτε εσείς για φερέφωνα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που με βάση τα συμφέροντα τους στο ποδόσφαιρο γέρνουν τα ΜΜΕ τους; Αλήθεια συμβαίνει αυτό στον τόπο; Δεν το ‘χαμε καταλάβει τόσα χρόνια. Καλωσορίσατε στη χώρα μας”, πρόσθεσε. “Και εν πάση περιπτώσει ποια είναι αυτά τα ‘φερέφωνα’, για πείτε μας”, συνέχισε ο κ. Τσίπας, “είναι η εφημερίδα τα ΝΕΑ, είναι το κανάλι ΟΝΕ ή μήπως ο τηλεοπτικός σταθμός Open ή το Εθνος;”. “Όταν βγαίνετε στο βήμα και λέτε τέτοιες βαριές κουβέντες, να έχει την ευθύνη να βάλετε υπογραφή σε αυτά που λέτε, όχι απλά να μιλάτε για νταβαζτήδες, φερέφωνα και ΜΜΕ”, ανέφερε.

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης “ανακάλυψε πράγματα που έχουν γίνει από το 2016, η ΕΠΟ είναι υπό την UEFA, εμείς τα κάναμε όλα αυτά”. Τέλος, έθεσε το ερώτημα: “Εσείς δεν ήσασταν που με το που εκλεγήκατε, μειώσατε 50% τη φορολογία των ΠΑΕ στα συμβόλαια με τους ποδοσφαιριστές, κάνοντας δώρο σ’ αυτή τη διαπλοκή που σήμερα εσείς καταγγέλλετε; Επειδή εσείς ήσασταν, καλά ξεμπερδέματα. Δεν σας λυπάμαι καθόλου”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταδικάζει το ΚΚΕ τα “απάνθρωπα σχέδια” για πλωτούς φράχτες στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: