Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία του Προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένει στο Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, MICHAEL REYNOLDS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Judd Deere, ανακοίνωσε επίσημα την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στους διαπιστευμένους ανταποκριτές.

Σε αντίθεση με τη δήλωση της Τουρκικής Προεδρίας, η οποία δεν κάνει καμία αναφορά στη συζήτηση των δύο προέδρων για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο, που βεβαίως δημιουργεί η Τουρκία, ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι ο Ερντογάν και ο κ. Τραμπ μίλησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρονται τα εξής:

“Σήμερα (χθες), ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη εξάλειψης της ξένης επέμβασης και της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η βία που εκτελείται στην πόλη Idlib της Συρίας πρέπει να σταματήσει. Ο Πρόεδρος Τράμπ τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο“.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνομιλία του Ερντογάν με τον κ. Τραμπ ακολουθεί:

«O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τηλεφωνώντας στον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλληπητήριά του για το σεισμό στο Ελαζίγ και δήλωσε ότι είναι δίπλα στην Τουρκία. Οι δύο ηγέτες εκτός από τις διμερείς σχέσεις, αντήλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με περιφερειακά θέματα και ειδικότερα για το Ιντλίμπ και τη Συρία».

Σημειώνουμε ότι κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τραμπ να παρέμβει προς τον κ. Ερντογάν ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

  • Ανέλαβε την προσπάθεια ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος μίλησε δύο φορές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί αν συζήτησαν ή όχι την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό το ακριβές μήνυμα του κ. Τραμπ προς τον κ. Ερντογάν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο. Δεν είναι επίσης γνωστό ούτε αν κράτησε τη γνωστή στάση “Ποντίου Πιλάτου”, που μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις.

Πάντως, διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον θεωρεί “θετική εξέλιξη” ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέλαβε την πρωτοβουλία για μία πρώτη κουβέντα με τον Ερντογάν, των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Statement by Judd Deere, deputy White House press secretary:

“Today (yesterday), President Donald J. Trump spoke with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey. The two leaders discussed the need to eliminate foreign interference and maintain the ceasefire in Libya. The leaders agreed that the violence being carried out in Idlib, Syria must stop. President Trump also highlighted the importance of Turkey and Greece resolving their disagreements in the eastern Mediterranean.

Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν “να λύσει τις διαφορές του με την Ελλάδα” στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: