Επικοινωνία Δένδια-Ζαρίφ στον απόηχο του διαβήματος διαμαρτυρίας της Τεχεράνης

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τηλεφωνική συνομιλία κατά πάσα πιθανότητα αύριο (Τρίτη 14 Ιανουαρίου) το πρωί αναμένεται να έχει ο Νίκος Δένδιας με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, γράφει το ΈΘΝΟΣ.

Η συνομιλία ζητήθηκε από την ιρανική πλευρά να γίνει σήμερα (Δευτέρα 13 Ιανουαρίου) το απόγευμα, αλλά εκείνη την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκέπτεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδευόμενος και από τον κ. Δένδια.

Η επικείμενη τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιράν έρχεται στον απόηχο του διαβήματος διαμαρτυρίας που επέδωσε η ιρανική πλευρά στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Τεχεράνη, για το οποίο υπήρξε απόλυτη επιβεβαίωση του Open Tv.

Σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου στο Open Tv, o υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι υπήρξε διάβημα από την πρεσβεία του Ιράν για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε σχέση με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί και ο υπουργός επιβεβαίωσε πως υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενό του. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως δεν είχε διαβάσει ακόμα το κείμενο της διαμαρτυρίας.

Η δήλωσή του, όπως αναρτήθηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν η εξής:

«Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Zarif, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω.».

Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη δολοφονία Σουλεϊμανί
Κατά τη συμμετοχή του στο Atlantic Council την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός, είχε εκφράσει την στήριξη της Αθήνας στις ΗΠΑ για την εκτέλεση του ιρανού υποστράτηγου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει:

«Πρώτον είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και νομίζω ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, τώρα που οι ΗΠΑ έδωσαν ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές που είναι διατεθειμένες να χαράξουν, προκειμένου να κινηθούν προς μια πρωτοβουλία που θα αποκλιμάκωνε την ένταση. Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το έλαβαν όλοι. Ναι, είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

ΕΘΝΟΣ

Οι ΗΠΑ έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή μας, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: Όλη η συνέντευξη στο OPEN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: