Εναντίον του TurkStream οι ΗΠΑ: Οι κυρώσεις στο τραπέζι, η Τουρκία εξυπηρετεί μόνο τη Ρωσία…

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν (A) και ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ). EPA, TOLGA BOZOGLU




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Εναντίον του αγωγού TurkStream τάχθηκε χθες το βράδι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal.

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τα εμπλεκόμενα μέρη, ανάμεσα στα οποία πρωτεύουσα θέση έχει η Τουρκία, ότι με τη συμμετοχή στον εν λόγω αγωγό, παίζουν το παιγνίδι της Μόσχας η οποία με τον Nord Stream 2 και τον TurkStream προσπαθεί να διαιρέσει την Ευρώπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι οι δύο αυτοί αγωγοί:

  • «Δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας».

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του Κογκρέσου θα επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στους δύο αγωγούς και ήδη η απόφαση βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται 60 μέρες μετά την υπογραφή του να ανακοινώσει την αμερικανική τιμωρία.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν διαμηνύσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν θα ανεχθούν την ίδια συμπεριφορά του, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, που δεν την τιμώρησε για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

  • Όπως μας είπε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ η τιμωρία της Τουρκίας για τους S-400 παραμένει ισχυρά στο τραπέζι και αναμένει ότι θα πάει σύντομα το σχέδιο νόμου για ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Γερουσίας πολύ σύντομα.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε την παρακάτω ερώτηση:

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαινίασαν επίσημα τον αγωγό «TurkStream» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιτίθενται στον Nord Stream 2 και τη δεύτερη γραμμή του TurkStream.
  • Πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας.
  • Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα έργα αυτά διαιρούν την Ευρώπη και τα χρησιμοποιεί προς όφελός της.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

“The United States continues to oppose Nord Stream 2 and the second line of TurkStream.  We believe Nord Stream 2 and the second line of TurkStream do nothing to advance Europe’s energy security goals and would provide Russia another tool for the political and economic coercion of European countries, especially Ukraine.  Russia understands that these projects are dividing Europe, and is using that to its advantage.”

Με τα F-16 viber και τα F-35 η Ελλάδα θα αποκτήσει υπεροχή στο Αιγαίο, λέει ο Παναγιωτόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: