Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ περιμένουν στη γωνία την επόμενη κίνηση του Ερντογάν

Ελληνικά πολεμικά πλοία. Πηγή εικόνας Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Τα νέα δεδομένα με τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν αναλύονται και από το Ελληνικό επιτελείο. Ανώτατοι αξιωματικοί λένε χαρακτηριστικά ότι εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως άμα πέσει η Τρίπολη θα στείλει αεροπορία, ναυτικό και πεζικό στη Λιβύη, θα θελήσει όντως να το πράξει;

Η κίνηση από τον Λίβυο Στρατηγό να δεχθεί την εκεχειρία μόνο προβληματισμό μπορεί σε πρώτη φάση να φέρει και όλοι περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την στροφή των 180 μοιρών.

Η Τουρκία αρέσκεται να δείχνει με πολλούς τρόπους ότι είναι ο παράγοντας της περιοχής που διαθέτει την απαιτούμενη στρατιωτική δύναμη κι αυτή την εργαλειοποιεί αναλόγως των διπλωματικών κινήσεων που θέλει να επιτύχει.

  • Η άποψη αυτή των Ελλήνων στρατιωτικών, στηρίζεται σε πολλές απειλές που έχει μετατρέψει σε πραγματικά γεγονότα ο Τούρκος Πρόεδρος κι’ αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δηλώνουν έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν πιθανές νέες προκλήσεις κυρίως μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά τη συμφωνία για αποκλιμάκωση στη Λιβύη ανάμεσα στον Βλαμιντίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν, ήδη Ρώσοι που μάχονταν στο πλευρό του Στρατηγού Χαφτάρ φαίνεται ότι βάζουν το όπλο παρά πόδα και εγκαταλείπουν τη φλεγόμενη ζώνη.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο Στρατηγός που ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της Λιβύης ενώ δεν φάνηκε διατεθειμένος για την κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι ακόμη και με λιγότερους άντρες, με λιγότερη υποστήριξη και μέσα, θα συνεχίσει να μάχεται μέχρις ότου καταφέρει να φτάσει στην πρωτεύουσα για να σηκώσει την δική του σημαία. Τώρα αλλάζει ρότα κι αυτό έρχεται ως μια εντελώς ανέλπιστη εξέλιξη.

Θέλουν ν’ ανακόψουν την υπεροψία του Τούρκου προέδρου

Από την άλλη πλευρά Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Γαλλία φαίνεται ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό τη θωράκιση της περιοχής.

Δεν είναι λίγες οι κινήσεις που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και παρασκηνιακά υπάρχουν επαφές στρατιωτικών για μια κοινή ομπρέλα προστασίας της περιοχής ώστε ν’ αναχαιτιστούν τυχόν νέες προσπάθειες δημιουργίας εντάσεων και τετελεσμένα από την Τουρκία.

  • Πολλά είναι τα μηνύματα που αποστέλλονται από τον άξονα των τεσσάρων χωρών προς την Άγκυρα η οποία έχει αρκετά να σκεφτεί και να μετρήσει για το επόμενο βήμα που πιθανό θα επιχειρήσει να κάνει στρατιωτικοποιώντας ακόμη περισσότερο την κρίση στη Λιβύη ή και το παράνομο μνημόνιο με την χώρα της Αφρικής.

Η γείτονα όπως θεωρεί η Ελληνική πλευρά, είναι βέβαιο ότι αναλύει τις προθέσεις που έχουν δηλωθεί από την χώρα μας και την Αίγυπτο, συν τη Γαλλία. Οι δυο συμμαχικές χώρες έχουν γίνει κοινωνοί των Ελληνικών προθέσεων, όπως φυσικά και εκείνων που έχουν εκφραστεί από τους Τούρκους αξιωματούχους για τις θαλάσσιες ζώνες που αναφέρονται στο παράνομο μνημόνιο.

  • Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες πρωτοβουλίες και διπλωματικές επαφές ακόμη και σε επίπεδο κορυφής οι οποίες θα φέρουν πολλές εξελίξεις και ίσως νέα ξεσπάσματα από τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν λάβει εδώ και καιρό όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα Τουρκικά σχέδια να μην μπορούν να γίνουν εφικτά. Κυρίως το Κάιρο έχει ξεκαθαρίσει πως εφόσον κλιμακώσει η Τουρκία την στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο, αυτό δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.

  • Από Ελληνικής πλευράς μπορεί να μην έχουν υπάρξει επίσημες δηλώσεις, όμως η καθημερινότητα που βιώνουν οι γείτονές μας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο νότια από το Καστελόριζο, δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις και τις εντολές που έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Μέσα σ’ αυτή τη συμμαχία δεν πρέπει να μένει απ’ έξω και το Ισραήλ που έχει πάρει ξεκάθαρες θέσεις κατά των Τουρκικών ενεργειών είτε αυτές έχουν να κάνουν με το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, είτε με μια επίδειξη δύναμης στην Αν. Μεσόγειο.

Πολλές φορές το Τελ Αβίβ έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να «το παίζει» ο προστάτης των Μουσουλμάνων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Στην ατζέντα του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, το επόμενο 48ωρο που θα βρεθεί στο Ισραήλ ανάμεσα στην αμυντική συνεργασία υπάρχουν και τα φλέγοντα ζητήματα της Αν. Μεσογείου, του κοινού μετώπου κατά του μόνιμου ταραξία της περιοχής που δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

“Ξύλο” από τα F-16 της 340 και 343 Μοίρας έφαγαν τα τουρκικά μαχητικά στο Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: