Εκνευρισμός της Τουρκίας από τις δηλώσεις Μακρόν-Μητσοτάκη για τις παρανομίες της: Νέες προκλητικές υπερπτήσεις

File Photo: Μαχητικό F-16 κατά τη διάρκεια αποστολής. Φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.
Με παράτυπη ΝΟΤΑΜ στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο οι Τούρκοι προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα και οι Ελληνικές απαντήσεις αντικατοπτρίζονται μέσα από τον αριθμό των αερομαχιών που έφτασαν τις δέκα.

Ανάμεσα από Σκύρο, Ικαρία, κινήθηκαν τα περισσότερα από τα αεροσκάφη της Τουρκίας που οι πιλότοι της πήραν εντολή για ν’ ανεβάσουν την ένταση στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ιπτάμενοι πέταξαν αρκετές φορές στην περιοχή που παρανόμως είχαν δηλώσει καθώς δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή που είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Με τους ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας να καταδικάζουν την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, κυρίως για το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και με την τριμερή άσκηση Ελλάδας- Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών σε εξέλιξη, η Άγκυρα έδειξε νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια της.

Διάλεξε τον γνωστό τρόπο που δεν είναι άλλος, από τις αμφισβητήσεις Εθνικού εδάφους με τις υπερπτήσεις. Δεκάδες ήταν και οι παραβάσεις του FIR Αθηνών όπως και οι Παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, από F-16, F-4, CN-235 & S-70.

Η πιο σοβαρή πρόκληση ήταν νωρίς το πρωί στις 9. 30 όταν δυο F-16 της Τουρκίας πέταξαν γι’ άλλη μια φορά από Ελληνικό κατοικημένο νησί, τους Λειψούς. Πρώτη υπέρπτηση στα 14.000 πόδια και η δεύτερη σαφώς πιο προκλητική, στα 6.000 πόδια.

Τ’ αεροσκάφη της Τουρκίας είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, κατευθύνθηκαν βόρεια και ανάμεσα από την Κω και τη Σάμο πέρασαν στο FIR Αθηνών και έκαναν τις δυο υπερπτήσεις.

Η 340 Μοίρα από την αεροπορική βάση της Σούδας ήταν η πρώτη που απογειώθηκε για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών και ακολούθησε η 337 Μοίρα Φάντασμα που βρίσκεται στην Σκύρο. Πάντως με 22 μαχητικά από την πλευρά της Τουρκίας είναι εύλογο ότι πολλές ήταν και οι απογειώσεις σχεδόν από όλες τις βάσεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 29η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 11 (10x2F-16 και 1x2F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 CN-235 και 1 Ε/Π

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 26

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 14

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 15

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 60 (32 από τα CN-235 και 28 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 10

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 στις 09:32 και στις 09:33 άνωθεν ν. Λειψοί στα 14.000 και 6.000 πόδια αντίστοιχα.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

 

Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ελευσίνα: Εντυπωσιακές πτώσεις αλεξιπτωτιστών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: