Εγκλωβισμένοι στην Κίνα πέντε Έλληνες: Διπλωματικός μαραθώνιος για τον επαναπατρισμό τους

Δύσκολη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την Κίνα. EPA, NYEIN CHAN NAING




Αγώνας δρόμου ελληνικών και κινεζικών Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, προκειμένου να επαναπατριστούν πέντε Έλληνες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην επαρχία Χουμπέι, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού και απέχει 330 χιλιόμετρα από την Γουχάν όπου βρίσκεται και το κοντινότερο αεροδρόμιο.

  • Η συγκεκριμένη επαρχία έχει «σφραγιστεί» από τις κινεζικές Αρχές και δεν κυκλοφορεί κανένα μέσο μεταφοράς από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα. Οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση κάποιου μεταφορικού μέσου (ταξί, αυτοκίνητο ή λεωφορείο) για να παραλάβει τους πέντε Έλληνες και να τους μεταφέρει στο κοντινότερο αεροδρόμιο της περιοχής, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Γουχάν.

Από το αεροδρόμιο της Γουχάν έχουν σταματήσει όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις και πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων, καθώς ακόμη και αν οι κινεζικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν οι πέντε Έλληνες με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, θα πρέπει στη συνέχεια να βρεθεί θέση στις πτήσεις επαναπατρισμού, οι οποίες είναι πολύ λίγες.

Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στην Κίνα
Συνολικά στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, ζουν 600 με 800 Έλληνες. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, φοιτητές και καθηγητές. «Έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Αυτό είναι μια αλήθεια», δήλωσε στο ethnos.gr Έλληνας που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον τομέα των επιχειρήσεων. Μιλώντας στο ethnos.gr Έλληνες που ζουν στο Πεκίνο τόνισαν ότι όλοι οι κεντρικοί δρόμοι έχουν ερημώσει ενώ όσοι κυκλοφορούν φορούν μάσκες.

  • «Αν δεν φοράς σε στραβοκοιτούν και σε θεωρούν εν δυνάμει κίνδυνο. Το Πεκίνο αυτές τις ημέρες μοιάζει όπως είναι η Σταδίου στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο», παρατήρησαν Έλληνες μιλώντας στο ethnos.gr. Πολλοί βέβαια είναι και οι Κινέζοι, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς έχουν παραταθεί οι διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης.

Οι μάσκες είναι πλέον σχεδόν υποχρεωτικές. Πολλοί φορούν γάντια μιας χρήσης και γίνεται ευρεία χρήση αντισηπτικών. Η χρήση τους είναι τόσο ευρεία ώστε υπάρχει πλέον έλλειψη των ειδών αυτών στην αγορά και η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαδικασίες εισαγωγής ιατρικών αναλώσιμων από την Ευρώπη. Παράλληλα, γίνεται πλέον σχεδόν παντού θερμομέτρηση στις εισόδους, ειδικά σε δημόσια κτίρια και συγκροτήματα πολυκατοικιών.

Η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα
Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα, με ανακοίνωσή της, συνιστά να περιοριστούν οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών προς την Κίνα στις απολύτως αναγκαίες, δεδομένου ότι, «πέραν της μικρής ακόμα πιθανότητας νόσησης, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στις μετακινήσεις τους εντός της χώρας, λόγω αναστολής της λειτουργίας πολλών μέσων μεταφοράς και της αδυναμίας πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές».

Στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, συστήνεται αφενός η πλήρης συμμόρφωση με τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και αφετέρου η αποφυγή μετακίνησης για οποιονδήποτε λόγο προς την επαρχία Χουμπέι, καθώς και προς όσες άλλες περιοχές τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

ΕΘΝΟΣ, Τίμος Φακαλής

Σε συναγερμό η Ιταλία: Περισσότερα από 10.000 τα κρούσματα του ιού, παγκοσμίως [χάρτες, γραφήματα]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: