Εγκαινιάστηκε παρουσία Παυλόπουλου το κειμηλιοφυλάκειο της Μητρόπολης Αθηνών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στα εγκαίνια του Κειμηλιοφυλακείου στον Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τελέσθηκαν το απόγευμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τα εγκαίνια του κειμηλιοφυλακείου του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών.

Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, «δεν είναι απλώς ένας χώρος θησαυροφυλακείου. Είναι ένας χώρος που περικλείει μνήμες και προσευχές».

Στην ανάγκη δημιουργίας του κειμηλιοφυλακείου και στην προστασία των ιερών σκευών, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε τη διαφορά μεταξύ μουσείων, εκκλησιαστικών κειμηλιοφυλακείων και σκευοφυλακείων. Επιπλέον, έκανε λόγο για τα εκθέματα που υπάρχουν στον χώρο, «σημαντικά ιερά σκεύη, πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα, ακόμη και οι θρόνοι όπου κάθονταν οι βασιλείς όταν εκκλησιάζονταν», όπως τόνισε.

Τέλος, ο π. Θωμάς ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε όλη την οικονομική δαπάνη.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μίλησε για την αξία των εκθεμάτων, ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι με τα εγκαίνια τέτοιων έργων όλοι γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας μας και του παρελθόντος και, αν δεν γίνουμε κοινωνοί, δεν μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η έκθεση των κειμηλίων στο κοινό θα τα καταστήσει κτήμα όλων μας.

Στην τελετή των εγκαινίων του κειμηλιοφυλακείου το «παρών» έδωσαν αρχιερείς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κληρικοί και πλήθος πιστών, οι οποίοι τελικά κατευθύνθηκαν στον υπόγειο χώρο του ναού, όπου ξεναγήθηκαν στο κειμηλιοφυλάκειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

«Μαφιόζικη» εκτέλεση σε ταβέρνα της Βάρης: Σκότωσαν εν ψυχρώ δύο άτομα, τραυματίστηκε γυναίκα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: