File Photo: Ο Ουράνιος Ιωαννίδης διετέλεσε ανάμεσα σε πολλά Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 1996-1999, ενώ από το 2008 μέχρι και το 2016 ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. ΚΥΠΕ  




Απεβίωσε, σε ηλικία 75 χρόνωνο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ουράνιος Ιωαννίδης.

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, αναφέρεται ότι ο Ουράνιος Ιωαννίδης αποτέλεσε μία ιστορική προσωπικότητα τόσο στον πολιτικό όσο και στον αθλητικό κόσμο της Κύπρου, με τεράστια προσφορά.

Ο Πρόεδρος, Ανδρέας Μουζουρίδης, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον χαμό του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ουράνιου Ιωαννίδη.

«Ο Ουράνιος Ιωαννίδης αποτέλεσε μία ιστορική προσωπικότητα τόσο στον πολιτικό όσο και στον αθλητικό κόσμο της Κύπρου, με τεράστια προσφορά», σημειώνει.

Η ΚΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους και την οικογένεια του Ουράνιου Ιωαννίδη. «Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει», αναφέρει.

Η ζωή και το έργο του

  • Ο Ουράνιος Ιωαννίδης διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 1996-1999. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 22 Δεκεμβρίου 1944.
  • Απέκτησε πτυχίο στη φυσιογνωσία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ αποκτώντας μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Διοίκηση, στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία και στις Δεξιότητες Έρευνας.
  • Την περίοδο 1964-1969 διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1965-1967 ήταν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου.
  • Εργάστηκε ως καθηγητής φυσιογνωσίας, βιολογίας και χημείας από το 1971 έως το 1986 σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Την περίοδο 1986-1992 εργάστηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου ως καθηγητής βιολογικών επιστημών και επιστήμης. Την περίοδο 1992-1995 ήταν αποσπασμένος για ειδικά καθήκοντα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
  • Την περίοδο 1995-1996 ήταν ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Από το 1997 έως το 1999 ήταν καθηγητής και ακαδημαϊκός σύμβουλος του Πανεπιστημίου La Salle.
  • Στη συνέχεια έγινε μέλος του ΔΗΣΥ. Διετέλεσε Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ (1997-1999). Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1996 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων. Στις 5 Ιανουαρίου 1999 διορίστηκε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.
  • Από το 2008 μέχρι και το 2016 ο Ουράνιος Ιωαννίδης αποτέλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.
  • Ο Ουράνιος Ιωαννίδης διετέλεσε ποδοσφαιριστής της Ολυμπιάδας Νεάπολης (1959-1960, 1975-1987), της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας (1961), του ΑΠΟΕΛ (1961-63), του Ηρακλή Θεσσαλονίκης (1963) και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1963-1968).Επιπλέον, υπήρξε αθλητής στίβου στο άλμα εις ύψος.
  • Διετέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού την περίοδο 1988-1994. Την περίοδο 2003-2004 ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας 2003-2004.

Επιπρόσθετα, ο Ουράνιος Ιωαννίδης διετέλεσε Πρόεδρος: του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιογνωστών (1980-1991), του αθλητικού σωματείου Ολυμπιάς Νεαπόλεως (1972-1987), της Αθλητικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Εθνικοφρόνων Σωματείων Περιοχής Λευκωσίας (1971-1988), της Συνομοσπονδίας Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου (1977-1988), της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (1986-1988), της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας (1987-1988), της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (1986-1988), της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων (1975-1988), της Ένωσης Παλαιού και Κλασσικού Αυτοκινήτου (1994-1997), της Χριστιανικής Ένωσης Νέων (1992-1997), του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (1996-1999).

 

 

Θλίψη για το θάνατο του Ιωαννίδη, εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη, εκφράζει, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη. Ενός αγαπημένου μου φίλου αλλά και μιας προσωπικότητας που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο πολιτικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του», αναφέρει στο Tweet του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο Βουλής

Θλίψη για το θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη, εκφράζει , μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του φίλου Ουράνιου Ιωαννίδη, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για σειρά ετών. Μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά του στην Παιδεία, τον Αθλητισμό και ευρύτερα στην κυπριακή κοινωνία και τον τόπο”.

Συλλυπητήρια του Δημοκρατικού Συναγερμού

Με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ εκφράζει τα λυλλυπητήρια για το παρακάτω: “Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του. Το πένθος τους είναι και δικό μας. Θρηνεί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός τον οποίο ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος και ως Βουλευτής.

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπήρξε ένας ευπατρίδης, δείχνοντας τη μεγάλη του αγάπη προς την πατρίδα υπηρετώντας στα κοινά ήδη από νεαρή ηλικία. Ξεχώρισε στην πρώτη γραμμή ως Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου. Σημεία που αποτέλεσαν την απαρχή για τη μετέπειτα εξέλιξή του ως εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτά που έκαναν τον Ουράνιο Ιωαννίδη να ξεχωρίζει. Η διαρκής ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, τόσο ως αθλητής αλλά και αργότερα ως επικεφαλής του ΑΠΟΕΛ, του ΚΟΑ και σειράς Ομοσπονδιών, ήταν απότοκη της αυθεντικής του αγάπης και φροντίδας για τον τομέα. Η οποία μεταφραζόταν σε μια διαρκή έγνοια για τη βελτίωση των υποδομών που θα οδηγούσε στην πρόοδο και διάκριση όλων των Κυπρίων αθλητών.

Άφησε ωστόσο ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον τόπο, μέσα από την προσφορά του ως Υπουργός Παιδείας στη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη. Ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν ο εμπνευστής ενός μεταρρυθμιστικού έργου που παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρο και θεμελιώδες για την παιδεία και το εν γένει εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το ολοήμερο σχολείο, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το ανοιχτό πανεπιστήμιο, αποτελούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν το στίγμα του. Ένα συνολικό έργο που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη ο Ουράνιος Ιωαννίδης. Έργο το οποίο αναγνωρίζεται καθολικά από την κυπριακή κοινωνία.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής οι σημαίες σε όλα τα οικήματα του Δημοκρατικού Συναγερμού θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι την κηδεία, στην οποία θα παραστεί σύσσωμη η ηγεσία του κόμματος”.

Συλλυπητήρια από τη Συμμαχία Πολιτών

Με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει τα εξής: “Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη. Ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπηρέτησε την πατρίδα του αναλαμβάνοντας σημαντικά αξιώματα όπως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια και στους οικείους του”.

ΚΥΠΕ
Λευκωσία / Κύπρος

Ταχεία ανάρρωση ευχήθηκε ο Βαρθολομαίος στον Χρυσόστομο σε τηλεφωνική επικοινωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: