Δικό του διεθνές δίκαιο και δική του λογική έφτιαξε ο Ερντογάν: Η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν αποχωρήσει από τη διάσκεψη του Βερολίνου EPA/OMER MESSINGER




Πιο καθαρός από ποτέ σε ότι αφορά το σχεδιασμό και τις επιδιώξεις του εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Εμμένοντας στις εξωφρενικές του απόψεις που προφανώς βασίζονται στη δική του ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».

Την ίδια ώρα, αρνιόταν ότι η Τουρκία έχει στείλει στρατεύματα στη Λιβύη ενώ ο ίδιος πριν λίγες ημέρες έλεγε ακριβώς το αντίθετο και παράλληλα υπάρχουν στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει σύριους μισθοφόρους που κατευθύνονται στη Λιβύη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει και το ethnos.gr, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής:

«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε: «Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει τον. Απόψε (χθες το βράδυ) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε “ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας πάλι”. Κι εγώ τους είπα “Τι πράγμα είναι αυτό … Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Γίνονται τέτοιες ανοησίες;”, του είπα. Επίσης του είπα “πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε”. Δυστυχώς ζούμε τέτοια προβλήματα».

Δεν στείλαμε ακόμη στρατεύματα

Σχεδόν ταυτόχρονα, το Reuters μεταδίδει όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα Δευτέρα πως η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατιώτες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει εκεί μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία άρχισε να στέλνει στρατεύματα στην Τρίπολη. Προηγουμένως είχε επίσης δηλώσει πως η Άγκυρα θα αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη διάσκεψη αυτή έθεσαν τις βάσεις για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η Σομαλία προσκάλεσε την Τουρκία να εξερευνήσει τις θάλασσές της για πετρέλαιο.

«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: ‘Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Διεξάγετε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, όμως μπορείτε να τις κάνετε και εδώ’. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Γι’ αυτό και θα κάνουμε βήματα στις επιχειρήσεις μας εκεί», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Τουρκία είναι μια σημαντική πηγή βοήθειας για τη Σομαλία μετά τον λιμό του 2011 καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής για να ανταγωνιστεί αντιπάλους της στον Κόλπο όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τούρκοι μηχανικοί βοηθούν στην κατασκευή δρόμων στη Σομαλία και Τούρκοι αξιωματικοί έχουν εκπαιδεύσει σομαλούς στρατιώτες στο πλαίσιο προσπαθειών για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ethnos.gr

Άγκυρα, Τουρκία

Έφυγε σαν κυνηγημένος ο Ερντογάν από το Βερολίνο: Στο αεροδρόμιο πριν καν ανακοινωθεί η λήξη της Διάσκεψης


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: